Lifestyle

Si të përqafoni stilin maksimalist në shtëpinë tuaj sipas ekspertëve!

Kur mendojmë për stilin maksimalist, shpesh na vjen ndër mend shprehja “më shumë është më shumë” – një kakofoni printimesh dhe një kaleidoskop ngjyrash. Por si të sillni të njëjtën energji dhe emocion maksimalizmi në një shtëpi? Këtu, katër ekspertë interior design të njohur për stilet e tyre të gjalla dhe mahnitëse ndajnë mendimet e tyre.

1. Injektoni individualitetin

Para së gjithash, personaliteti është thelbësor. Maksimalizmi, në fund të fundit, është në maksimumin e tij kur frymëzohet nga pasioni dhe emocioni, duke kërkuar që stili të drejtohet nga karakteri dhe individualiteti dhe të kurohet nga një shtresëzim i gjërave të dashura. “Për mua, maksimalizmi ka të bëjë me mbledhjen dhe shtresimin e gjërave që i doni dhe për të marrë gëzim prej tyre çdo ditë – në vend që të kuroni një koleksion ngjyrash dhe printimesh me zë të lartë, të përplasur vetëm për hir të tij,” thotë Lucy Williams, një konsulente marke dhe drejtoreshë krijuese, rinovimi i shtëpisë së saj në Londër ka mahnitur ndjekësit e saj në Instagram. “Unë e shoh [maksimalizmin] si një mënyrë për të shijuar të papërsosurën dhe për të parë një hapësirë si një përzierje e gjërave që të bëjnë të buzëqeshësh. Xhingla të vogla në raftet e librave, tekstilet e papërputhshme, mobiljet e vjetra dhe pjesët e gjetura në udhëtime, të gjitha punojnë së bashku për të krijuar hapësira që janë të mbushura me histori. Mendoj se ngjyra dhe modeli janë thelbësore të maksimalizmit, por gjithashtu mendoj se personaliteti dhe individualizmi janë në thelb të tij.”

“Unë mendoj se maksimalizmi është një fjalë mjaft e përdorur”, thotë stilisti Luke Edward Hall. “Për mua, thjesht do të thotë të jetoj me shtresa të gjërave të bukura që sjellin lumturi. Në botën time, këto gjëra shpesh janë eklektike dhe plot ngjyra dhe modele, por asnjë mobilim tjetër ‘maksimalist’ nuk do të duket si e imja. Në fund të fundit, ambientet tona të brendshme janë thellësisht personale dhe duhet të pasqyrojnë interesat dhe pasionet tona. Personalisht, më duket se të jetuarit me shtresa – objektesh, arti dhe librash – sjell një ndjenjë qetësie dhe kënaqësie. Më pëlqen të jem i rrethuar nga thesaret e mia. Nuk nënkuptoj domosdoshmërisht gjëra të shtrenjta, por pjesë të dashura të cilave u kthehem përsëri dhe përsëri. Ata janë pothuajse si miq të vjetër.”

Maksimalizmi shpesh mund të shkojë paralelisht me një ndjenjë argëtimi dhe fantazie, thotë stilistja Michelle Nussbaumer. “Maksimalizmi është një bashkim i të çmuarës dhe asaj lozonjare, me pak teka dhe fantazi… Mund të jetë i botës së vjetër ose bashkëkohore, por gjithçka ka të bëjë me stilin personal.”

2. Synoni për ngjyra dhe kompleksitetin

“Nëse doni të futni maksimalizëm në shtëpinë tuaj, është e domosdoshme që të ndodhë një shkrirje stilesh. Më pëlqen të përziej vintage me pjesët moderne për të krijuar një atmosferë me një personalitet kompleks,” vazhdon Nussbaumer. “Kjo mund të arrihet duke përdorur ngjyra dhe modele të ndezura – ngjyra mund të jetë një strehë për shpirtin, duke gjallëruar gjithashtu një hapësirë.”

3. Mos kini frikë të eksperimentoni

“Besoni instinktet tuaja – nëse një objekt ju flet dhe ju pëlqen, provojeni në shtëpi,” thotë Edward Hall. “Është e lehtë të eksperimentosh në mënyra që nuk të angazhojnë për një pamje të plotë. Provoni të sillni më shumë ngjyra dhe modele në shtëpi me objekte të vogla, të tilla si jastëkët dhe abazhurët – ose zgjidhni një letër muri të guximshme, me model për një hapësirë të vogël, si për shembull një banjë më të vogël.”

4. Filloni me hapa të vegjël

Shprehja “më shumë është më shumë” nuk do të thotë se më e madhe është më mirë. Prezantimi juaj me maksimalizmin nëpërmjet hapësirave kompakte dhe aksesorëve të butë mund të bëjë mrekulli. “Mobiljet e vogla janë gjithmonë një pikënisje e mirë: jastëkët, qilimat ose shtrojet janë të shkëlqyera për të arritur atë pamje me shtresa. Unë rekomandoj të zgjidhni një gamë ngjyrash dhe të punoni rreth saj, në mënyrë që të ketë ende një ndjenjë vazhdimësie në të gjithë hapësirën, “thotë konsulentja e brendshme Gloria González. “Arti i murit dhe objektet unike mund të jenë gjithashtu mënyra të mrekullueshme për të sjellë një ndjenjë maksimaliste në një dhomë. Kjo mund të jetë një printim i guximshëm, një tekstil me kornizë ose një koleksion qeramikash të njohura. Mendoj se është e rëndësishme të kujtojmë se një hapësirë maksimaliste zakonisht nuk ndodh brenda natës – ajo evoluon, ashtu siç ndodh edhe jeta jonë.

“Mund të filloni edhe me tryezën tuaj të ngrënies. Pavarësisht nëse kjo është për darkën tuaj të radhës ose thjesht një tryezë e zakonshme për dy, ju mund ta mbushni me një dozë maksimalizmi dhe fantazie – një mbulesë tavoline e guximshme, pjata të pikturuara me dorë ose aksesorë të çuditshëm do ta bëjnë punën.”

5. Harrojini rregullat

“Një hapësirë maksimaliste ka një ndjesi gërshetimi dhe disa ngjyra ose printime mund të funksionojnë si përmirësues të humorit,” vazhdon González. “Ekziston gjithashtu një ndjenjë zbulimi rreth tyre që ju bën të dëshironi të eksploroni më tej. Ndryshe nga minimalizmi, i cili shpesh ndjek një model për stilin, mobiljet apo ngjyrat, maksimalizmi nuk ka rregulla, duke ju lejuar të jeni aq kreativ sa të dëshironi.”

6. Shtoni gjëra ekstra

“Letër muri e gjithanshme e përfshirë në tavan – ka tërheqje të menjëhershme maksimaliste,” sugjeron Williams. “Më pëlqen gjithashtu një tavan i lyer me vija të gjera për një pamje të menjëhershme të karakterit. Unë mendoj se maksimalizmi funksionon veçanërisht mirë (dhe është i lehtë për t’u arritur) në një dhomë më të vogël, më të errët, dhe jo në një vend të madh dhe të ndritshëm. Hapësira të tilla si qilarët, dhomat e gjumit të mysafirëve, banjat e vogla, dhomat e tualetit dhe dhomat e zhveshjes, të gjitha i përshtaten mirë maksimalizmit dhe përfitojnë nga pamja e shtresuar.”

7. Mos i injoroni ndjenjat tuaja

“Mendoj se është me të vërtetë e rëndësishme të mendosh se si dëshiron të ndihesh në një hapësirë dhe si të duket kjo, sepse gjërat si ‘komode’, ‘energjike’ dhe ‘të relaksuara’ duken ndryshe për të gjithë ne,” thotë Williams. . “Më pëlqen personaliteti i një hapësire maksimaliste dhe historitë pas gjërave që e mbushin atë. Inkuadrimi i kujtimeve, të tilla si menutë dhe ftesat, dhe marrja e pjesëve që ju pëlqejnë në tregje ose nga pushimet tuaja, është një mënyrë e thjeshtë për të filluar të shtoni shtresa vërtet unike në shtëpinë tuaj.

“Në fund të fundit, e kam më të lehtë të jetoj në një shtëpi maksimaliste, sepse jo çdo gjë duhet të jetë ‘në vendin e vet’ gjatë gjithë kohës. Kur po projektoja dhomën tonë blu të ndenjes të rehatshme me televizor, doja që ajo të ishte vërtet komode – lloji i dhomës në të cilën mund të shplodheni dhe të pini një filxhan çaj, ne gazeta dhe lojëra në tavolinë të dielën pa u ndjerë si një rrëmujë. Duke pasur shumë shtresa ngjyrash dhe modelesh, turbullira e jetës së përditshme ndihet më e lehtë – dhe menjëherë më komode.”