Health & Beauty Lifestyle Tech

Të varurve nga rrjetet sociale duhet t’u ofrohet terapi për të rritur shëndetin mendor, sipas shkencëtarëve!

Mjekët duhet t’u ofrojnë pacientëve në depresion terapi për të ndihmuar në kapërcimin e përdorimit ‘problematik’ të mediave sociale dhe për të përmirësuar shëndetin e tyre mendor, sugjeron hulumtimi. Studimi i kryer nga University College London eksploroi ndërhyrjet e mundshme për ata që janë të preokupuar me mediat sociale.

Ata që kufizuan përdorimin e tyre të mediave sociale panë përmirësime në nivelet e depresionit, ankthit dhe vetmisë. Por ndërhyrjet e bazuara në terapi si terapia konjitive e sjelljes ishin edhe më efektive sesa edhe abstinenca e plotë nga mediat sociale, zbuluan studiuesit.

Ai vjen pasi një studim suedez në vitin 2021 e lidhi përdorimin e tepërt të mediave sociale me sjellje të tjera të varësisë dhe shqetësime mendore. UCL e përshkroi përdorimin e tepërt, kur preokupimi i një personi me mediat sociale rezulton në një shpërqendrim nga detyrat e tij kryesore dhe neglizhencë të përgjegjësive në aspekte të tjera të jetës së tij’. Ai shtoi:

Hulumtimet e mëparshme kanë sugjeruar se përdorimi i mediave sociale mund të bëhet problematik kur fillon të ndërhyjë në jetën e përditshme të një personi dhe të çon në mirëqenie të dobët mendore, duke përfshirë depresionin, ankthin, stresin dhe vetminë.

Studiuesit kërkuan më shumë se 2700 studime eksperimentale nga e gjithë bota, të cilat u kryen midis 2004 dhe 2022. Më pas ata vlerësuan ndikimin e ndërhyrjeve të përdorimit të mediave sociale në mirëqenien mendore të të rriturve. Rreth 23 studime u analizuan për raportin, të botuar në Journal of Medical Internet Research.

Ndërhyrjet e bazuara në terapi ishin më efektive dhe përmirësonin shëndetin mendor në 83 përqind të studimeve krahasuar me abstenimin nga mediat sociale (25 përqind) ose kufizimin e përdorimit të platformave (20 përqind).