Tech

TikTok arrin të vendosë një kufi ditor të kohës përpara ekranit! Çfarë pritet të ndodhë më tej?!

TikTok po nxjerr veçori për të frenuar kohën para ekranit dhe për të zgjeruar përfshirjen e prindërve përmes çiftimit të familjes. TikTok tha në një postim në blog të mërkurën se do të vendosë automatikisht një kufi ditor të kohës para ekranit prej 60 minutash për përdoruesit nën 18 vjeç, si dhe do të nxisë përdoruesit e mitur të vendosin kufij ditorë për veten e tyre nëse shpenzojnë më shumë se 100 minuta në aplikacion. Ai po zgjeron gjithashtu çiftimin familjar dhe do t’u lejojë prindërve të filtrojnë disa fjalë dhe hashtags, të vendosin kufijtë e kohës para ekranit dhe të vendosin orare për të heshtur njoftimet e TikTok.

Family Pairing është një mundësi për prindërit dhe adoleshentët që të bashkëpunojnë në zhvillimin e zakoneve të shëndetshme në internet. Nuk është kontrolli prindëror, është përfshirja e prindërve dhe një mundësi për prindërit dhe adoleshentët që të mësojnë nga njëri-tjetri.

Për përdoruesit nën 13 vjeç, funksioni kërkon që prindërit ose kujdestarët e tjerë të caktojnë dhe të fusin kodet e kalimit për të mundësuar 30 minuta të tjera pas arritjes së kufirit ditor 60-minutësh të kohës para ekranit. TikTok u konsultua me Laboratorin Dixhital të Wellness në Spitalin e Fëmijëve në Boston për të përcaktuar kufirin kohor. Nëse adoleshentët nën 18 vjeç arrijnë kufijtë e tyre ditorë, ata duhet të marrin një vendim aktiv për të zgjatur kohën e tyre para ekranit duke futur kodet e kalimit.

Përveç filtrimit të fjalëve kyçe dhe hashtags të padëshiruar, veçoria e përditësuar e çiftimit familjar përfshin një panel kontrolli të kohës para ekranit, i cili dokumenton sa kohë një përdorues shpenzoi në TikTok dhe sa herë përdoruesi e hapi aplikacionin. Koha para ekranit është një temë që prindërit diskutojnë shpesh me adoleshentët e tyre, tha TikTok, sipas një sondazhi të YouGov të porositur nga kompania.

Ndërsa nuk ka një pozicion të miratuar kolektivisht se sa koha para ekranit është shumë apo edhe ndikimi i kohës para ekranit më gjerësisht, ne e kuptojmë se adoleshentët zakonisht kërkojnë mbështetje shtesë ndërsa fillojnë të eksplorojnë botën në internet në mënyrë të pavarur.

Mes raporteve të fundit për betejat e shëndetit mendor midis adoleshentëve, veçanërisht vajzave adoleshente, avokatët kanë shprehur shqetësime mbi ndikimin e mediave sociale në vetëvlerësimin e të miturve. James P. Steyer, themeluesi dhe CEO i grupit jofitimprurës të medias për fëmijë Common Sense Media, tha se kufizimet në kohën para ekranit janë një hap drejt krijimit të mjediseve më të shëndetshme në internet për të rinjtë. Megjithatë, ai tha se duhet bërë më shumë punë.