Botë e Çuditshme

Zbulohen shkëmbinj “plastikë” në një ishull brazilian!

Në një ishull vullkanik Trindade në Brazil janë zbuluar gurë me përmbajtje plastike. Kjo ka shkaktuar alarm të madh në komunitetin shkencor pasi ky është një vend i mbrojtur për shkak se është dhe shtëpia e shumë breshkave të detit. Plastika e shkrirë është futur në shkëmbinjtë e ishullit që ndodhet 1,140 kilometra larg shtetit të Espirito Santo. Sipas studiuesve kjo është një shenjë e efekteve në rritje të aktivitetit njerëzor në ciklet gjeologjike të tokës. Fernanda Avelar Santos, një gjeologe në Universitetin Federal të Paranës tha:

Kjo është diçka e re dhe e frikshme në të njëjtën kohë, sepse ndotja ka arritur në gjeologji.

Ajo dhe ekipi i saj kryen teste kimike për të përcaktuar llojin e plastikës që është futur në shkëmbinj gjatë viteve.

Kemi zbuluar se ndotja vjen kryesisht nga rrjetat e peshkimit, të cilat janë mbeturina shumë të zakonshme në plazhet e Tridantes. Rrjetat lahen nga rrymat e detit dhe grumbullohen në plazh. Kur temperatura rritet, kjo plastikë shkrihet dhe integrohet në materialin natyral të plazhit.

Ishulli Tridante është një nga vendet e rëndësishme për mbrojtjen e breshkës së gjelbër të detit ose Chelonia mydas. Këto breshka hedhin vezët e tyre në ishull pasi është një nga vendet më të sigurta.