Tech

App Store po shkel rregullat e reja digjitale, BE “vë me shpatulla pas muri” Apple!

Apple rrezikon miliarda euro gjoba pasi Bashkimi Evropian zbuloi së fundmi App Store i prodhuesit të iPhone po shkelte rregullat e konkurrencës digjitale të bllokut. Komisioni Evropian e informoi Apple se rregullat e App Store i pengojnë zhvilluesit e aplikacioneve që t’i drejtojnë lirisht konsumatorët drejt kanaleve alternative për oferta dhe përmbajtje.

Siç thuhet më tej, kjo hap një front të ri në luftën gjithnjë e më të ashpër midis gjigantit të teknologjisë amerikane dhe Brukselit mbi Aktin e ri të Tregjeve Digjitale të BE-së (DMA). Së fundmi, Apple tha se do të vononte paraqitjen e veçorive të AI të njoftuara së fundmi në Evropë për shkak të pasigurive rregullatore të lidhura me DMA. Ligji gjithëpërfshirës synon të frenojë firmat më të mëdha të teknologjisë në botë, përfshirë Apple, duke i detyruar ato të hapen ndaj konkurrencës në 27 vende të BE-së.

Rikujtojmë se Apple po ndërpret shërbimin “për blerje, me pagesë të mëvonshme” të njohur si “Apple Pay Later”, pak pas lançimit fillestar në SHBA. Apple Pay Later u lançua me bujë në mars 2023 si një mënyrë për klientët e iPhone për të ndarë blerjet deri në 1000 dollarë në katër pagesa të barabarta pa tarifa ose interesa.

Shërbimi ishte përgjigja e Apple ndaj popullaritetit në rritje të blerjeve tani dhe pagesave të shërbimeve të mëvonshme globalisht. Dhe kjo konsiderohej si një kërcënim i konsiderueshëm për kompanitë si Klarna, Affirm dhe të tjera. Por Apple Pay Later ishte e disponueshme vetëm aty ku Apple Pay u pranua, ndërsa kompanitë e tjera blejnë tani, paguajnë më vonë ishin integruar thellësisht në miliona faqe interneti tregtare.

Ndërkaq, Meta Platforms ka diskutuar integrimin e modelit të tij gjenerues të AI në sistemin AI të njoftuar së fundmi të Apple për iPhone. Lëvizja vjen pasi Apple planifikon të shtojë teknologji nga kompani të tjera të AI në pajisjet e saj mes raporteve se po diskutonte një lidhje të mundshme me partnerin afatgjatë të kërkimit, Google, Alphabet.