Tech

Meta dhe Apple kanë diskutuar për partneritet?!

Meta Platforms ka diskutuar integrimin e modelit të tij gjenerues të AI në sistemin AI të njoftuar së fundmi të Apple për iPhone. Lëvizja vjen pasi Apple planifikon të shtojë teknologji nga kompani të tjera të AI në pajisjet e saj mes raporteve se po diskutonte një lidhje të mundshme me partnerin afatgjatë të kërkimit, Google, Alphabet.

Prodhuesi i iPhone pritet gjithashtu të diskutojë partneritetet me kompani të tjera të AI në rajone të ndryshme si Kina. Diskutimet nuk janë finalizuar dhe mund të dështojnë, raportoi Journal, duke shtuar se marrëveshjet me Apple do të ndihmonin kompanitë e AI për të marrë një shpërndarje më të gjerë të produkteve të tyre. Apple njoftoi strategjinë e shumëpritur të AI këtë muaj, duke thënë se do të integrojë teknologjinë e re Apple Intelligence në grupin e saj të aplikacioneve, duke përfshirë Siri.

Meta vendosi të vonojë publikimin e modeleve të saj me AI në Evropë, kjo vjen pas një direktive nga rregullatori irlandez i privatësisë për të vonuar planet e Metës për të përdorur të dhënat nga përdoruesit e Facebook dhe Instagram. Në thelb të gjithë kësaj është grupi i avokimit NOYB, një organizatë jofitimprurëse me qendër në Austri, e cila u kërkoi autoriteteve të mbrojtjes së të dhënave në disa vende evropiane të ndërmarrin veprime kundër Meta-s.

Çështja qëndron në qëllimin e Meta për të përdorur të dhënat personale për trajnimin e modeleve të saj të AI pa pëlqimin e përdoruesit, megjithëse kompania pretendoi se do të përdorte vetëm informacione të disponueshme publikisht dhe të licencuara në internet. Komisioni Irlandez i Mbrojtjes së të Dhënave (DPC) i kërkoi Meta-s të shtyjë trajnimin e modeleve të tij të mëdha gjuhësore (LLM) me përmbajtje publike nga përdoruesit e Facebook dhe Instagram.