Art & Kulturë Bota

Arabia Saudite zbulon fytyrën e gruas së lashtë Nabataean!

Arabia Saudite po zbulon një rindërtim të fytyrës së një gruaje të lashtë Nabataean pas disa vitesh punë nga historianët dhe arkeologët.
Rindërtimi, i cili është i pari i këtij lloji, është modeluar sipas mbetjeve të Hinat, një gruaje Nabataeane e cila u zbulua në vitin 2015 në një varr 2000-vjeçar në Hegra, një vend arkeologjik i vendosur në qytetin e oazit antik AlUla, në veriperëndim të Arabisë Saudite.

Një ekip shumëdisiplinor ekspertësh rindërtoi fragmente kockash të gjetura në varr për të rindërtuar një imazh të pamjes së saj duke përdorur të dhëna antropologjike dhe arkeologjike. Një skulptore më pas përdori një printer 3D për të sjellë në jetë fytyrën e saj.
Nabataeans ishin një qytetërim i lashtë arab që banonte në Arabinë veriore dhe Levant mbi 2000 vjet më parë. Qyteti antik jordanez i Petrës ishte kryeqyteti i mbretërisë së tyre, i cili u bë një qendër tregtare ndërkombëtare e gjallë dhe tregtare për erëza, ilaçe dhe pëlhura, e lehtësuar nga Nabataeans.Duke filluar nga e hëna, adhuruesit e historisë do të kenë mundësinë të takojnë Hinatin në ekspozitë në qendrën e mirëseardhjes Hegra në AlUla.

Por jo të gjithë besojnë se ky zbulim historik është domosdoshmërisht një përfaqësim i saktë i Nabataeanëve të lashtë. Qytetërimi Nabataean nuk ka lënë tekste të rëndësishme historike dhe informacioni për të vjen nga mbishkrimet në varre dhe shkëmbinj në të gjithë Lindjen e Mesme, ose nga zbulimet arkeologjike. Alfabeti i Nabataeans evoluoi në arabisht të ditëve të sotme. Arkeologia libanezo-franceze Laila Nehme, drejtoresha e projektit, tha për “National Geographic”:

Nabataeans janë pak mister. Ne dimë shumë, por në të njëjtën kohë dimë shumë pak sepse ata nuk lanë asnjë tekst apo regjistrim letrar. Gërmimi i këtij varri ishte një mundësi e mrekullueshme për të mësuar më shumë rreth idesë së tyre për jetën e përtejme. Ky tyrbe ka një mbishkrim shumë të bukur të gdhendur në fasadë, që thotë se i përkiste një gruaje të quajtur Hinat.