Tech

Arrin vlerën prej 2 trilionë dollarë firma e çipave Nvidia!

Vlera e tregut e Nvidia ka arritur në mbi 2 trilionë dollarë, një moment historik i ri në ngjitjen e shpejtë të prodhuesit të çipave në radhët e kompanive më të vlefshme në botë. Aksionet në firmën e Silicon Valley u rritën me më shumë se 4% përpara se të bien pak. Fitimet zgjeruan një rritje pas raportit të fitimeve të kompanisë këtë javë.

Kompania po përfiton nga përparimet në inteligjencën artificiale, të cilat kanë fuqizuar kërkesën për çipat e saj. Kompania, e cila u bë me vlerë 1 trilion dollarë më pak se një vit më parë, tani renditet si kompania e katërt më e vlefshme në botë e tregtuar publikisht, pas Microsoft, Apple dhe Saudi Aramco.

E themeluar në vitin 1993, Nvidia fillimisht ishte e njohur për prodhimin e llojit të çipave kompjuterikë për grafikë, veçanërisht për lojërat kompjuterike. Dhe tani shihet si një kompani kryesore për t’u parë për të parë se sa shpejt po përhapet teknologjia e fuqizuar nga AI në të gjithë botën e biznesit.

Ndërkaq, administrata e presidentit amerikan, Joe Biden, ka njoftuar se do t’i dhurojë 162 milionë dollarë kompanisë, Microchip Technology, në mbështetje të prodhimit të çipave kompjuterikë. Bëhet e ditur se 90 milionë dollarë do të shkojnë për përmirësimin e teknologjisë së një fabrike në Colorado, ndërsa 72 milionë të tjerë për zgjerimin e një fabrike në Gresham, Oregon.