Food & Drink Lifestyle

Është e shëndetshme të pi ujë para gjumit?!

Si shumë prej nesh, ju ndoshta keni një gotë me ujë në komodinën tuaj, gati për të shuar etjen e mëngjesit. Por cilat janë përfitimet (dhe të metat e mundshme) të pirjes së ujit para gjumit? Ndërkohë që të qëndrosh i hidratuar gjatë gjithë ditës është e rëndësishme për shumë arsye, ka gjithashtu mënyra për të përcaktuar kohën e duhur të marrjes së ujit. Specialistja e çrregullimeve të gjumit Jessica Vensel Rundo, MD, MS, shpjegon pse duhet të keni parasysh sa ujë po pini para gjumit.

“Në përgjithësi, ne nuk rekomandojmë të pini një sasi të madhe uji para gjumit, por një sasi e vogël është e mirë”, thotë Dr. Vensel Rundo. Shpesh rekomandohet që të mos pini ujë dy orë para se të shkoni në shtrat. Në këtë mënyrë, ju nuk po e mbushni trupin tuaj me lëngje shtesë që mund të shkaktojnë një udhëtim të padëshiruar në banjë në mes të natës.

Ndërsa qëndrimi i hidratuar është i rëndësishëm, pushimi i mirë gjatë natës është po aq i rëndësishëm. Por nëse gjumi juaj ndërpritet rregullisht, mund të jetë koha për të ndryshuar rutinën tuaj të natës. “Mund të fillojë t’ju prishë gjumin dhe mund t’ju bëjë të keni probleme për të fjetur përsëri,” thotë Dr. Vensel Rundo. Nëse gjumi juaj ndërpritet vazhdimisht natë pas nate, madje mund të çojë në mungesë gjumi dhe përkeqësim të cilësisë së gjumit tuaj.

“Sistemi juaj imunitar nuk është aq efektiv pasi keni përjetuar çdo lloj privimi të gjumit”, shpjegon Dr. Vensel Rundo. Ndërsa ngritja herë pas here për të shkuar në tualet nuk do të dëmtojë shëndetin tuaj, është e rëndësishme të theksohet se ndërprerjet e vazhdueshme të gjumit mund të çojnë në një sërë çështjesh. Në fund të fundit, gjumi lidhet me gjithçka, nga sistemi ynë imunitar deri te shëndeti mendor.