Health & Beauty Lifestyle

Gjithnjë e më shumë burrat e kanë të vështirë të flasin për infertilitetin, ja si ndikon kjo te shëndeti i tyre mendor!

Infertiliteti është kryesisht një sëmundje e sistemit riprodhues dhe mund të shfaqet si te meshkujt ashtu edhe te femrat. Infertiliteti tek meshkujt ul shanset për të patur një shtatzëni me partneren e tyre femër. Është raportuar se një e treta e rasteve të infertilitetit ndodhin për shkak të problemeve tek meshkujt. Ka arsye të ndryshme pas infertilitetit mashkullor, ndër të cilat problemet me shpërndarjen e spermës dhe prodhimin cilësor të spermës konsiderohen më të rëndësishmet.

Sperma duhet të jetë e shëndetshme, cilësia e spermës duhet të jetë e mirë dhe numri i spermatozoidëve duhet të jetë në një interval mesatar, vetëm atëherë një mashkull mund të caktohet si pjellor. Pra, nëse ndonjë mashkull ka probleme me këto aspekte, ai mund të konsiderohet infertil.

Së bashku me infertilitetin, një mashkull mund të vuajë edhe nga impotenca, e cila shihet zakonisht te meshkujt. Në këtë rast të veçantë, mashkulli nuk është në gjendje të ketë një jetë seksuale të mirëfilltë gjë që çon në ankth dhe çon në trauma mendore. Ka shumë mundësi për ta trajtuar atë. Pra, është gjithmonë më mirë të flisni me një urolog sesa të heshtni për këtë.

Ka shumë më pak studime mbi infertilitetin mashkullor se sa atë femëror dhe kështu është e vështirë të kuptosh përvojën e një burri infertil. Si gjithmonë ka më pak fjalë dhe pikëpamje për infertilitetin mashkullor, burrat me sa duket stigmatizohen dhe kufizohen për të diskutuar ndjenjat e tyre me të tjerët ose për të zbuluar diagnozën e tyre. Megjithatë, është vënë re se meshkujt me infertilitet, në lidhje me diagnozën e tyre, kanë raportuar se ndihen jonormalë dhe ndjejnë një ndjenjë shoku, gjë që ndikon në shëndetin e tyre mendor.

Arsyeja e stigmës dhe ndikimit në shëndetin mendor:

1.Stigma krijohet gjithmonë në bazë të perspektivës së shoqërisë si dhe normave të shoqërisë. Meshkujt që përballen me infertilitetin dhe hezitojnë të flasin për të, fajësojnë qëndrimin social.

2.Sipas një këndvështrimi të përgjithshëm, infertiliteti mashkullor krijon një pikëpyetje të madhe mbi maskulinitetin dhe që përfundimisht ndikon në shëndetin mendor të personit.

3.Në disa raste meshkujt kanë më pak gjasa të flasin për këtë, pasi u krijon përshtypjen se janë më pak të aftë dhe që është turp për ta në lidhje me normat shoqërore dhe mendimet stereotipike.

4.Nganjëherë, mungesa e mbështetjes nga familja mund të krijojë gjithashtu turp dhe gjendje turpi për mashkullin infertil dhe për shkak të së cilës ai ndihet i viktimizuar dhe përballet me trauma mendore.

Është gjithmonë shumë e rëndësishme të kujdesesh për një temë kaq të ndjeshme, ndërkohë që mund të dëmtojë shëndetin mendor të dikujt.

Hapat bazë që mund të ndërmerren për të kontrolluar shëndetin mendor të një burri që përballet me infertilitetin janë këto:

1.‘Thyeni’ stereotipet, duke nxitur ndërgjegjësimin për infertilitetin.

2.Burri duhet të pranojë faktin se si meshkujt ashtu edhe femrat mund të jenë infertilë dhe kjo është krejtësisht normale.

3.Steriliteti nuk është vetëm një problem i grave, por mund të ndodhë edhe me burrat, ndaj burrat duhet të flasin për të dhe të bëjnë konsultimet e duhura.

4.Mashkulli infertil duhet të konsultohet me një urolog për të kuptuar gjendjen dhe nëse është e nevojshme të marrë mjekimet e duhura.

Ndërkaq, rikujtojmë se sipas gjetjeve të një studimi të ri japonez, meshkujt që bëjnë hapa të vegjël kanë 40% më shumë gjasa të vuajnë nga impotenca se sa ata që bëjnë hapa të gjatë. Mediat e huaja shkruajnë se e gjitha varet nga forca e muskujve të legenit të tyre, me muskuj më të fortë që përmirësojnë aftësinë për të marrë dhe mbajtur një ereksion.