Health & Beauty Love & Sex

Gjuha seksuale që përdorni gjatë mesazheve flet shumë, mund të jetë një shenjë e shëndetit të dobët mendor!

Ju mund të mendoni se dërgimi i një fotoje të pafytyrë të vetes me tekst është vetëm pak argëtuese. Por një studim i ri ka zbuluar se “sexting” mund të jetë një shenjë e shëndetit të dobët mendor. Një ekip shkencëtarësh në Universitetin Teknologjik të Teksasit zbuluan se sekstimi lidhej me depresionin, ankthin, problemet me gjumin dhe sjelljet seksuale kompulsive.

Ata e përkufizuan seksting-un si dërgim të një imazhi të qartë seksual të vetes, dhe jo thjesht një bisedë të çuditshme. Autorët e studimit, të udhëhequr nga Nicholas C. Borgogna PhD, morën përgjigje nga 2,160 studentë të kolegjit që jetojnë në SHBA. Ekipi më pas i ndau vullnetarët në katër grupe, ata që dërguan foto nudo, morën imazhe seksi, i shkëmbyen ose nuk i dërguan fare.

Studiuesit zbuluan se njerëzit që dërguan (por nuk morën) vetëm seks raportuan më shumë depresion, ankth dhe probleme me gjumin sesa grupet e tjera. Autorët shkruajnë:

Ndërsa sekstingu mund të mos jetë domosdoshmërisht një faktor shkakësor i rezultateve negative të shëndetit mendor ose përdorimit të substancave, disa ndryshime domethënëse ekzistojnë qartë.

Shkencëtarët gjetën gjithashtu një lidhje të mundshme midis sekstingut, përdorimit të marihuanës dhe sjelljes seksuale kompulsive. Sjellja seksuale kompulsive nganjëherë e quajtur hiperseksualitet, çrregullim i hiperseksualitetit ose varësia seksuale përkufizohet si preokupim i tepruar me fantazitë, nxitjet ose sjelljet seksuale që është e vështirë për t’u kontrolluar, ju shkakton shqetësime ose ndikon negativisht në jetën tuaj, sipas klinikës Mayo.

Një numër më i madh vullnetarësh që raportuan seksting gjithashtu kishin sjellje seksuale kompulsive, në krahasim me ata që nuk bënin fare seks. Ata që bënin seks reciprok ose merrnin vetëm mesazhe gjithashtu raportuan më shumë përdorim të marihuanës, krahasuar me ata që nuk bënin seks fare. Studiesit thonë:

Ne konkludojmë se sexting është i lidhur vetëm dobët me depresionin, ankthin dhe problemet e gjumit, por lidhet fuqishëm me seksualitetin kompulsiv dhe përdorimin e marihuanës.

Duke iu përgjigjur gjetjeve, Brenda K. Wiederhold, kryeredaktore e revistës Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking, tha:

Shumë individë zbulojnë se u pëlqen sekstingu konsensual dhe mendojnë se i fuqizon ata dhe ndërton vetëbesim. Sekset jokonsensuale, megjithatë, mund të rezultojnë në ndjenja shkeljeje dhe ngathtësie.

Studimi i Teksasit nuk është i pari që lidh sexting me depresionin. Gratë që morën pjesë në një studim të vitit 2020 me studentë të universitetit spanjoll që bënin seks kishin më shumë gjasa të vuanin nga depresioni sesa pjesëmarrëset femra që nuk ishin përfshirë në seks.

Gratë që merrnin imazhe seksuale kishin gjithashtu më shumë gjasa të raportonin ankth dhe 1.43 herë më shumë gjasa të shfaqnin depresion sesa gratë që nuk kishin marrë imazhe seksuale. Nuk është për t’u habitur, studimi zbuloi se gratë kishin më shumë gjasa të ishin në depresion ose ankth nëse merrnin imazhe të qarta pa pëlqim, siç ishin ato që u nënshtruan presion për seks.