Health & Beauty Lifestyle

Ja pse disa vajza përjetojnë më shumë dhimbje se të tjerat gjatë periodave të tyre!

Ciklet menstruale ndryshojnë në gjatësi dhe intensitet, thotë Alyssa Dweck, M.D., një asistente profesore klinike e obstetrikës, gjinekologjisë dhe shkencës riprodhuese në Shkollën e Mjekësisë Mount Sinai, dhe autore e “V Is for Vagina”. Cikli tipik, shpjegon ajo, është midis 21 dhe 35 ditësh dhe periudha tipike është midis dy dhe shtatë.

Disa gra kanë perioda të tmerrshme për shkak të një gjendjeje mjekësore të quajtur endometrioza, thotë Dweck. Ndodh kur indet që normalisht mbulojnë mitrën rriten jashtë saj dhe ka rreth 176 milionë raste të saj në mbarë botën. Por përndryshe, gratë e shëndetshme mund të kenë cikle më të këqija se normale. Këto janë arsyet pse periodat tuaja mund të jenë më të lehta ose më të rënda se sa të shoqeve tuaja:

1. Dieta e keqe

Një studim i vajzave të moshës shkollore zbuloi se studentët që hanin më shumë ushqime të padëshiruara gjithashtu vuanin nga më shumë simptoma premenstruale. Hulumtime të tjera tregojnë se lëndët ushqyese të mira për ju si omega-3 dhe kalciumi – reduktojnë dhimbjet e menstruacioneve.

2. Mosha juaj është fajtore

“Për vitet e para pas fillimit të menstruacioneve, nuk ka ovulim dhe ciklet më të gjata janë të zakonshme,” thotë Mamta Mamik, M.D., një asistent profesor i obstetrikës, gjinekologjisë dhe shkencës riprodhuese në Shkollën e Mjekësisë Icahn në Malin Sinai. Ndërsa plakemi, periodat normalisht bëhen më të rregullta dhe më të shkurtra, shton ajo. Kjo do të thotë, deri në të 40-at ose të 50-at. Disa gra përjetojnë periudha të pakëndshme dhe të rastësishme ndërsa hyjnë në perimenopauzë – fazën para menopauzës, thotë Dweck, i cili shton se kjo mund të përfshijë përkeqësim të dhimbjes ose gjakderdhje të keqe.

3. Ju nuk ushtroni shumë

“Gratë që nuk ushtrojnë fare mund të kenë perioda më të këqija se gratë që bëjnë ushtrime,” thotë Dweck. Lajmi i mirë është se rregullimi mund të jetë aq i thjeshtë sa një lëvizje e vogël. Gratë me ngërçe të këqija që ushtrojnë zakonisht lehtësojnë ngërçet e tyre – kardio mund të përmirësojë rrjedhën tuaj dhe ndoshta të lehtësojë periodat tuaja, thotë ajo.

4. Problemet me peshën

Në përgjithësi – gratë mbipeshë priren të kenë perioda më të këqija dhe më të parregullta. Hulumtimet sugjerojnë se kjo mund të jetë për shkak të faktorëve hormonalë, të tillë si sasia e insulinës dhe estrogjenit.