Health & Beauty

Koha e tepërt para ekranit ‘çon në sjellje vetëvrasëse te fëmijët’, sipas studimit të ri!

Shumë kohë para ekranit mund të çojë në sjellje vetëvrasëse te fëmijët, zbuloi një studim. Çdo orë shtesë e shpenzuar nga nëntë deri në 11-vjeçarët lidhej me një rrezik nëntë për qind më të lartë dy vjet më vonë. Studiuesit analizuan të dhënat nga një studim afatgjatë i zhvillimit të trurit në SHBA.

Autori Dr Jason Nagata tha se ekranet shpesh zëvendësojnë “socializimin, aktivitetin dhe gjumin”. Ai shpjegoi:

Përdorimi i ekranit mund të çojë në izolim social, ngacmim kibernetik dhe ndërprerje të gjumit, gjë që mund të përkeqësojë shëndetin mendor. Prindërit duhet të flasin rregullisht me fëmijët e tyre për përdorimin e ekranit dhe sjelljet model të ekranit.

Organizata bamirëse e Fondacionit Shëndetësor tha se një në gjashtë fëmijë të moshës gjashtë deri në 16 vjeç në Angli “kishte një gjendje të mundshme të shëndetit mendor në vitin 2021”. Është e padiskutueshme që shumë prej nesh kalojnë pjesën më të madhe të jetës para ekraneve të telefonave tanë. Në fakt, 31% e të rriturve amerikanë dhe 46% e adoleshentëve amerikanë thonë se janë në internet “pothuajse vazhdimisht”, sipas Pew Research Surveys nga 2021 dhe 2022.

Nëse jeta juaj dixhitale është jashtë ekuilibrit, ulja e kohës në pajisje është një hap i parë i rëndësishëm. Por e vetmja mënyrë për të fituar vërtet kontrollin është të ndërmerrni hapa proaktivë dhe optimistë. TikTok po nxjerr veçori për të frenuar kohën para ekranit dhe për të zgjeruar përfshirjen e prindërve përmes çiftimit të familjes.

TikTok tha në një postim në blog të mërkurën se do të vendosë automatikisht një kufi ditor të kohës para ekranit prej 60 minutash për përdoruesit nën 18 vjeç, si dhe do të nxisë përdoruesit e mitur të vendosin kufij ditorë për veten e tyre nëse shpenzojnë më shumë se 100 minuta në aplikacion. Ai po zgjeron gjithashtu çiftimin familjar dhe do t’u lejojë prindërve të filtrojnë disa fjalë dhe hashtags, të vendosin kufijtë e kohës para ekranit dhe të vendosin orare për të heshtur njoftimet e TikTok.