Bota Tech

Kometa e rrallë e gjelbër po i afrohet Tokës për herë të parë në 50,000 vjet!

Kometa C/2022 E3 (ZTF), e cila u vërejt për herë të parë nga astronomët në mars të vitit 2022, po bën afrimin e saj më të afërt me Tokën në 50,000 vitet e mahnitshme. Kjo është sa kohë astronomët mendojnë se i duhet kometës për të bërë një orbitë të vetme rreth diellit – është ajo që njihet si një kometë me periudhë të gjatë, ose një kometë me një periudhë orbitale prej më shumë se 200 vjetësh.

Topi masiv i akullit dhe mbeturinave sapo u vërsul rreth diellit, duke arritur në perihelion (afrimi i tij më i afërt me yllin tonë) më 12 janar, dhe tani po shkon drejt Tokës. Por mos u shqetësoni, nuk është në një kurs përplasjeje me ne. Qasja e tij më e afërt do të ndodhë midis 1 shkurtit dhe 2 shkurtit, kur do të jetë më shumë se 26 milionë milje larg.

Por kometa tashmë duhet të jetë e dukshme përmes teleskopëve dhe potencialisht edhe dylbi, pjesërisht falë faktit se hëna e re po vjen më 23 janar – hëna po zbehet, kështu që po krijon më pak ndotje nga drita për vëzhguesit e yjeve. Dhe nëse kometa shkëlqen në ditët në vijim, ajo mund të jetë e dukshme edhe me sy të lirë. Për ta parë atë, do t’ju duhet të jeni larg ndotjes së dritës të krijuar nga njeriu.

“Vëzhguesit në hemisferën veriore do ta gjejnë kometën në qiellin e mëngjesit, ndërsa ajo lëviz me shpejtësi drejt veriperëndimit gjatë janarit. (Ajo do të bëhet e dukshme në hemisferën jugore në fillim të shkurtit.)”, sipas një videoje nga NASA’s Jet. Laboratori i shtytjes.

Kjo kometë nuk pritet të jetë aq spektakli që kometa NEOWISE ishte në vitin 2020. Por është ende një mundësi e mrekullueshme për të krijuar një lidhje personale me një vizitor të akullt nga sistemi i largët i jashtëm diellor.

Ajo që e bën këtë kometë të veçantë të dukshme, përveç periudhës së saj të gjatë orbitale, është fakti se ajo shkëlqen jeshile, e cila është diçka e një ngjyre të rrallë në hapësirë. Për EarthSky, kjo mund të jetë për shkak të një reaksioni kimik specifik të molekulave diatomike të karbonit. Por ne dimë shumë pak për kometën C/2022 E3 (ZTF), kështu që astronomët po e shfrytëzojnë këtë mundësi një herë në jetë për ta studiuar atë.

Sipas Space.com, kometa C/2022 E3 (ZTF) ka të ngjarë të ketë origjinën në renë Oort, një rajon misterioz dhe i gjerë i hapësirës shumë përtej kufijve të jashtëm të sistemit tonë diellor. Dyshohet se strehon miliona, miliarda apo edhe triliona trupa të akullt, shumë prej të cilëve janë kometa. Pas rrumbullakosjes së diellit, kometa C/2022 E3 (ZTF) po kthehet në atë drejtim dhe astronomët nuk janë të sigurt se kometa do të kthehet ndonjëherë – ndryshimet në orbitën e saj mund ta dërgojnë atë të fluturojë në një drejtim tjetër, ose kometa mund të thyhet lart tërësisht. Edhe nëse do të kthehet, nuk do ta bënte këtë për 50,000 vjet të tjera, dhe shanset janë që ju nuk do të jeni aty për ta parë atëherë.

Nëse nuk jeni në një vendndodhje optimale të shikimit, ose nuk keni pajisjet e duhura për të parë vetë kometën, mos u shqetësoni. Projekti Virtual Telescope do të presë një transmetim të drejtpërdrejtë duke filluar nga ora 23:00. EST më 1 shkurt, të cilin mund ta shikoni në faqen e saj të internetit ose në kanalin YouTube.