Dëgjo live TOP ALBANIA RADIO
Dëgjo live TOP GOLD RADIO
Dëgjo live MY MUSIC RADIO
Voto në THE TOP LIST
Botë e Çuditshme Travel

Lidhje në kohë reale me njerëz në qytetet e tjera, ndërtohet “porta virtuale”…

Të lodhur nga kufizimet e udhëtimit për shkak të pandemisë, Vilnius, kryeqyteti i Lituanisë ka një zgjidhje interesante për këtë. Çfarë mendoni ju? Një “portë virtuale” në kohë reale me njerëz në një qytet tjetër!

Sipas mediave të huaja, bëhet fjalë për qytetin që instaloi një “portë” rrethore për portalin pranë stacionit të tij të trenit që lidhet me një portal në Lublin, Poloni, rreth 600 kilometra larg.

Portalet të dy kanë ekrane të mëdha dhe kamera që transmetojnë imazhe të drejtpërdrejta midis dy qyteteve, një lloj ure dixhitale, sipas krijuesve të saj që synojnë të inkurajojnë njerëzit të “rimendojnë kuptimin e unitetit”.

“Go Vilnius” tha në një njoftim për shtyp se:

Njerëzimi po përballet me shumë sfida potencialisht vdekjeprurëse; qofshin polarizime shoqërore, ndryshime klimatike apo çështje ekonomike. Sidoqoftë, nëse e shohim nga afër, nuk ka mungesë të shkencëtarëve, aktivistëve, udhëheqësve të shkëlqyeshëm, njohurive ose teknologjisë që shkaktojnë këto sfida.

Dhe siç thonë organizatorët, ekzistojnë plane për të shtuar “porta” në qytete të tjera në të ardhmen. Kjo portë virtuale është një projekt i përbashkët me Fondacionin “Benediktas Gylys”, Vilniusin, Qytetin e Lublinit dhe Qendrën e Kryqëzimit për Iniciativa Krijuese Ndërkulturore. Adas Meskenas, drejtori i “LinkMenu” tha se:

Nga dizajni dhe modelimi 3D, te zhvillimi i përmbajtjes dixhitale dhe sfidat logjistike, një projekt si ky kërkon një ekip të gjerë dhe shumëfunksional.

Rikujtojmë, se sa herë që udhëtoni me aeroplan, ndoshta pyesni veten pse ushqimi është kaq i keq atje. Dhe jo, nuk është me cilësi të dobët me qëllim ose sepse linjave ajrore nuk u intereson se çfarë hanë pasagjerët. Në të vërtetë ka një shpjegim për këtë, si dhe për pyetje të tjera të lidhura me aeroplanët.