Dëgjo live TOP ALBANIA RADIO
Dëgjo live TOP GOLD RADIO
Dëgjo live MY MUSIC RADIO
Voto në THE TOP LIST
Travel

Përgjigjet e pyetjeve në lidhje me aeroplanët që ju keni dashur gjithmonë t’i bëni!

Sa herë që udhëtoni me aeroplan, ndoshta pyesni veten pse ushqimi është kaq i keq atje. Dhe jo, nuk është me cilësi të dobët me qëllim ose sepse linjave ajrore nuk u intereson se çfarë hanë pasagjerët. Në të vërtetë ka një shpjegim për këtë, si dhe për pyetje të tjera të lidhura me aeroplanët.

Këtu janë përgjigjet që keni kërkuar:

1.Pse dritaret janë të rrumbullakëta?

Kjo formë e dritares është e rëndësishme për sigurinë tonë. Dritaret katrore janë të rrezikshme sepse këndet e mprehta janë pikat e dobëta të aeroplanit që mund të çahen për shkak të presionit të ajrit. Këndet e rrumbullakosura ndihmojnë duke ulur rrezikun e thyerjes së dritareve. Format rrethore gjithashtu mund t’i rezistojnë më mirë deformimit të shkaktuar nga ndryshimet në presion.

2.Pse ka një vrimë në dritare?

Ka 3 xhama në dritare. Xhamat e mesëm dhe të jashtëm janë më të rëndësishmit sepse ato janë të nevojshme për të përmbajtur ndryshimin e presionit midis kabinës dhe pjesës së jashtme. Panela e mesme ka një vrimë në të, e quajtur “vrima e frymëmarrjes”.

Kjo vrimë lejon që presioni të ekuilibrohet midis kabinës së pasagjerit dhe hendekut të ajrit midis xhamave. Si rezultat, pllaka e jashtme mban presionin më të madh. Pra, nëse diçka shkakton tendosje të shtuar, është pjesa e jashtme që do të japë dhe ju përsëri do të jeni në gjendje të merrni frymë falë 2 xhamave të tjerë. Kjo vrimë gjithashtu çliron lagështi nga boshllëku i ajrit, i cili parandalon krijimin e mjegullës ose ngricës në dritare.

3.Pse aeroplanët kanë dritat e kuqe dhe jeshile në krahët e tyre?

Drita e kuqe ndodhet në krahun e majtë të aeroplanit dhe drita jeshile ndodhet në krahun e djathtë të aeroplanit. Në këtë mënyrë, aeroplani bëhet më i dukshëm natën, dhe gjithashtu u tregon pilotëve të tjerë dhe kontrollit të trafikut ajror në cilin drejtim po lëviz avioni. Kombinimi i këtyre 2 ngjyrave gjithashtu e bën më pak të mundshme që një aeroplan të ngatërrohet me avionë të tjerë, si dronët ose tullumbacet.

4.Pse vendet mbahen në një pozicion vertikal gjatë ngritjes dhe uljes?

Kjo është e rëndësishme për sigurinë tuaj dhe të udhëtarëve të tjerë. Nëse një vend është tërhequr, kjo do ta bëjë më të vështirë për pasagjerët që ulen pas tij të evakuohen në një rast urgjence. Për më tepër, ata pasagjerë nuk do të jenë në gjendje të miratojnë pozicionin e mbajtëses. Nëse dikush është ulur në një karrige të mbështetur, ka më shumë të ngjarë që të marrë një dëmtim në kokë gjatë një uljeje.

5.Pse ushqimi është kaq i keq?

Ushqimet përgatiten paraprakisht. Dhe për të parandaluar tharjen e ushqimit, ata shtojnë shumë lëngje në të, si salca. Për më tepër, ajri i thatë ‘shtyp’ ndjenjën tonë të nuhatjes. Aromat e ëmbla dhe të kripura gjithashtu kanë shije më pak intensive për ne për shkak të presionit të ulët të ajrit dhe zhurmës në sfond. Kjo do të thotë që vaktet e aeroplanit ndoshta kanë shije të mirë në tokë, por ne i perceptojmë ato ndryshe në ajër.

6.Pse ata ofrojnë lëng domate?

Mund të duket e pazakontë që lëngu i domates është kaq i popullarizuar në aeroplanë. Kjo gjithashtu ndodh për shkak të ndryshimit në mënyrën e shijimit të ushqimeve. Ndërsa shijet e ëmbla bëhen më pak të ëmbla dhe kështu më pak të këndshme për ne. Kjo është arsyeja pse ne dëshirojmë diçka të këndshme, si lëng domate. Për shkak të presionit të kabinës, aroma e saj mund të ketë shije të ëmbël.