Bota Tech

“Magjia” e Starlink, mësoni sa vende të botës po furnizohen me internet!

Interneti satelitor Starlink i SpaceX tani është i disponueshëm në 32 vende të botës. Themeluesi dhe CEO i SpaceX, Elon Musk tha përmes Twitterit se Interneti Starlink tani është i disponueshëm në 32 vende, duke përfshirë pjesë të Australisë, Brazilit, Kilit, SHBA-së, Kanadasë dhe shumicës së Evropës dhe se pajisjet mund të dorëzohen “menjëherë”.

Kroacia fqinje është tashmë ndër vendet ku Interneti Starlink është i disponueshëm, ndërsa vendet e tjera të rajonit janë ende në pritje. Starlink erdhi në jetë vitin e kaluar, ku nga shtatori i vitit 2021 ishte i disponueshëm në 12 vende. Musk gjithashtu ka zbuluar një hartë të mbulimit të Starlink, ku e kaltra e lehtë tregon vendet ku Starlink është i disponueshëm, e kaltra pak më e errët përfaqëson vendet në “listën e pritjes” ndërsa e kaltra krejtësisht e errët tregon vendet ku Starlink do të jetë i disponueshëm së shpejti.

Çmimi i pajisjeve Starlink kohët e fundit është rritur dhe tani kushton 549 dollarë për ata që kanë rezervime, ose 599 dollarë për porositë e reja. Ai përfshin një pjatë satelitore, stendë, furnizim me energji elektrike dhe ruter WiFi. Çmimi i shërbimit është rritur nga 99 dollarë në 110 dollarë në muaj dhe përdoruesit mund të marrin gjithashtu një opsion portativ që u lejon atyre të mbajnë pajisje në udhëtime. Ky opsion kushton 25 dollarë shtesë në muaj.

Prioritet për SpaceX janë rajonet e largëta që nuk kanë asnjë mënyrë tjetër për t’u lidhur me internetin. Starlink ka ofruar shpejtësi shkarkimi dhe ngarkimi prej 104.97/12.04 Mbps në SHBA që nga tremujori i katërt i vitit të kaluar. Ndërsa SpaceX lëshon satelitë të rinj Starlink dhe rrit konstelacionin, shpejtësia e internetit po rritet. Vonesa është më e lartë në krahasim me rrjetet fikse (40 dhe 14 milisekonda), por shumë më e mirë në krahasim me opsionet e tjera satelitore duke përfshirë HugesNet (729 milisekonda) dhe Viasat (627 milisekonda).