Auto & Moto

Makinat elektrike apo ato me gaz? Zbuloni të preferuarën e australianëve, kanadezëve dhe amerikanëve!

Një studim nga faqja australiane e krahasimit të sigurimeve Compare the Market zbuloi se banorët e Shteteve të Bashkuara ende preferojnë automjetet me lëndë djegëse fosile në krahasim me makinat elektrike, ndërsa konsumatorët në Australi dhe Kanada preferojnë automjetet elektrike. Studimi filloi duke pyetur konsumatorët nëse më mirë do të kishin një automjet SUS ose një makinë elektrike me të njëjtin çmim. Pothuajse 53% e blerësve amerikanë thanë se do të preferonin një automjet tradicional në krahasim me 34% që preferojnë një EV.

Të tjerët nuk kishin asnjë preferencë. Kjo është në kontrast me Australinë, ku 50.8% thanë se do të preferonin një EV dhe Kanadanë, ku 51.4% e të anketuarve thanë se do të preferonin një EV. Është interesante se amerikanët kanë më shumë gjasa të favorizojnë një EV nëse synojnë të shpenzojnë më shumë para për një makinë. Studimi zbuloi se ka dy herë më shumë njerëz që do të shpenzonin mbi 65 mijë dollarë për një EV sesa ata që do të shpenzonin të njëjtën shumë për një automjet tradicional.

Nga ana tjetër, 32.5% e amerikanëve do të ishin të gatshëm të shpenzonin jo më shumë se 25 mijë dollarë për një automjet elektrik, që do të thotë se aktualisht nuk ka asnjë EV brenda buxhetit të tyre në SHBA. 20.9% e tyre gjithashtu nuk do të ishin të gatshëm të shpenzonin më shumë se 35 mijë dollarë për një EV.

Ndërkaq, progresi i pandalshëm i tregut të makinave elektrike mund të shihet qartë në Udhëzimin e Rishikuar 2022 të lëshuar nga General Motors për investitorët e saj. Kompania pret që grupi i saj i makinave elektrike me rritje të shpejtë do ta bëjë atë një investim fitimprurës në vitin 2025, me një kapacitet të planifikuar prej 1 milion makina elektrike që do të prodhohen çdo vit.