Auto & Moto

Makinat elektrike po aq të lira sa ato me gaz, objektivi i ri i Volvo!

Pengesa më e madhe në rrugën drejt elektrifikimit të plotë të makinave është çmimi i tyre por Volvo pretendon se e ardhmja është e ndritur dhe se makinat elektrike do të kushtojnë njësoj si ekuivalentët e tyre me benzinë jo në një të ardhme të largët, por në vitin 2025. Arena EV raporton se prodhuesi suedez i makinave ka një nga planet më ambicioze midis prodhuesve globalë të automjeteve, për të kaluar vetëm në prodhimin e makinave tërësisht elektrike deri në vitin 2030.

Në fakt, Volvo po tërhiqet nga çdo program zhvillimi dhe prodhimi i motorëve me djegie dhe po fokusohet thjesht në zhvillimin e motorëve elektrikë. Megjithatë Volvo, pretendon se deri në vitin 2025 të paktën gjysma e prodhimit të saj do të jetë automjete elektrike, gjysma tjetër do të jetë hibride.

Çmimi i makinave elektrike diktohet kryesisht nga kostot e baterisë, por një rol të madh luhet nga mungesa e çipit dhe kërkesa gjithashtu. Rritjet e çmimeve të karburantit dhe energjisë po e bëjnë prodhimin më të shtrenjtë gjithashtu dhe vonesat në lidhje me COVID-in po ndikojnë ende në prodhimin e makinave, veçanërisht në Kinë.

Kërkesa për bateri elektrikë kamionësh do t’i rrisë edhe më shumë çmimet e lëndëve të para. Megjithatë, CEO i Volvo, Jim Rowan, është optimist për të ardhmen.  Ai pretendon se deri në vitin 2025 Volvos elektrike do të kushtojnë njësoj si makinat me benzinë. Do të varet nga teknologjia e cila deri atëherë do të jetë shumë më e avancuar dhe do të ofrojë bateri më efikase sesa ne tani.

Makinat elektrike do të përdorin paketa më të vogla baterish dhe do të kenë rreze më të mirë, do të ketë kimikate të reja të baterive që nuk do të kërkojnë gjithashtu aq shumë litium. Nga ana tjetër, Citroen po tregon një qasje të ndryshme me makinën e saj elektrike Oli. Kompania tani po dëshmon se është e mundur të prodhohet një EV familjar që kushton më pak se 30,000 euro, por do të duhet më shumë se thjesht teknologji.