Design Lifestyle

Më shumë është më shumë: ‘Maksimalizmi’ po mbizotëron dizajnin e ambienteve të brendshme!

Që nga lindja e modernizmit më shumë se një shekull më parë, etika e “më pak është më shumë” – një moto e adoptuar e famshme nga arkitekti gjerman Ludwig Mies van der Rohe – është bërë sinonim i sofistikimit. Dhe askund kjo nuk ishte më evidente se në shtëpitë tona, ku popullariteti i ambienteve të brendshme të stilit skandinav dhe japonez pasqyroi vlerat e thjeshtësisë, përmbajtjes dhe qëllimit mbi teprimin dhe dekadencën.

Megjithatë, vitet e fundit, një numër në rritje i stilistëve dhe pronarëve të shtëpive janë kthyer në ngjyra, modele dhe kombinime tekstuale të mrekullueshme. I guximshëm, ekspresiv dhe ekstravagant, ky maksimalizëm në krahasim me minimalizmin është, në shumë mënyra, antiteza e linjave të pastra dhe paletave të heshtura të ngjyrave që kanë dominuar dekorimin bashkëkohor të shtëpisë. Dhe është një stil i rrënjosur në një filozofi krejtësisht të ndryshme:

Se më shumë është më shumë.

Edhe pse termi u shfaq vetëm si reagim ndaj minimalizmit modern, ai i ka rrënjët në stilet dekorative të shekujve 17 dhe 18, kur baroku dhe rokoko lulëzuan në Evropë. Shpesh e lidhur me shumë të pasurit – mendoni Pallatin e bollshëm të Versajës të Louis XIV – estetika e teprimit ka ardhur dhe ka dalë nga moda, duke u rishfaqur në epokën viktoriane dhe më vonë duke u ndërthurur me lëvizje si Art Nouveau dhe Postmodernizmi. Ndoshta i frymëzuar nga rritja e mediave sociale dhe një reagim kundër kursimit të epokës së recesionit, stili duket se po shijon një ringjallje.

Libri i ri “Living to the Max: Opulent Homes & Maximalist Interiors” i bën homazh maksimalizmit përmes thjerrëzave të pothuajse 30 projekteve – kryesisht shtëpi private, së bashku me një pjesë të vogël të akomodimeve në butikë – dhe historive, ndikimeve dhe proceseve krijuese të njerëzve pas tyre . Nga apartamenti i bollshëm i stilistes Rosita Missoni në Milano deri te shtëpia magjepsëse dhe teatrale e Hollivudit të ikonës burleske Dita Von Teese, titulli me shkëlqim tregon se maksimalizmi shpesh nuk përcaktohet nga rregulla të përcaktuara, por nga ekscentriciteti dhe eklekticizmi i banorëve.