Botë e Çuditshme

Menuja e rrallë nga Titanic, e dalë në ankand, hedh dritë mbi jetën në bord!

Një menu e rrallë e klasit të parë nga Titanic pritet të arrijë deri në 86,000 dollarë kur të dalë në shitje të shtunën në një ankand me relikeve të lidhura me anijen oqeanike të dënuar. E njollosur rëndë me ujë, me disa nga germat e fshira pjesërisht, ka të ngjarë që kjo menu të ketë përfunduar në Atlantikun e Veriut për një kohë kur Titanic u fundos në orët e para të 15 prillit 1912.

Menuja e shpëtuar përfundimisht detajon darkën e parë në bord pasi Titanic nisi lundrimin nga Queenstown, Belfast dhe zbulon pasurinë që do të kishin përjetuar pasagjerët e klasit të parë të anijes. Opsionet e darkës atë natë të 11 prillit përfshinin fileto viçi dhe pure, me ëmbëlsira duke përfshirë kajsi Bordaloue, një lloj torte dhe puding Victoria.

Duket se nuk ka shembuj të tjerë të mbijetuar të menusë së klasit të parë për atë natë specifike, zbuloi shtëpia e ankandeve pasi u konsultua me muzetë me koleksionet e Titanic dhe foli me koleksionistët kryesorë të relikeve.

Artikuj të tjerë në ankand ofrojnë një vështrim të shkurtër në jetën e 2223 pasagjerëve dhe ekuipazhit në bordin e Titanic, prej të cilëve vetëm 706 mbijetuan. Një batanije e përdorur nga një prej atyre të mbijetuarve për të qëndruar ngrohtë në një varkë shpëtimi u cilësua nga shtëpia e ankandit si “një nga objektet më të rralla tre dimensionale që kemi parë” dhe pritet të shitet deri në 123,000 dollarë.

Më parë, batanija i përkiste Frederick Toppin, i cili, në cilësinë e tij si Ndihmës Drejtor i Përgjithshëm në New York i kompanisë që zotëronte Titanic, e kishte blerë atë në një skelë të New York-t kur takoi pasagjerët e shpëtuar që dilnin në breg, tha shtëpia e ankandit.

Por 1,517 nga ata në bordin e Titanic nuk mbijetuan dhe një orë xhepi që i përkiste Sinai Kantor, një emigrant rus që udhëtonte për në Shtetet e Bashkuara në kategorinë e dytë, shënon momentin kur ai hyri në ujë dhe më vonë vdiq.