Tech

Mercedes-Benz do të ndërtojë rrjetin e vet të karikimit të automjeteve elektrike!

Mercedes-Benz thotë se do të ndërtojë rrjetin e vet mbarëbotëror të karikimit të automjeteve elektrike duke filluar në Amerikën e Veriut në një përpjekje për të konkurruar me liderin e shitjeve të automjeteve elektrike “Tesla”. Prodhuesi gjerman i makinave luksoze tha në ekspozitën e pajisjeve CES në Las Vegas të enjten se do të fillojë ndërtimin e rrjetit të Amerikës së Veriut këtë vit me një kosto totale prej pak më shumë se 1 miliard euro (1.05 miliardë dollarë).

Kur të përfundojë në gjashtë apo shtatë vjet, rrjeti do të ketë 400 stacione karikimi me më shumë se 2,500 priza me fuqi të lartë, tha kompania. Rrjetet në Evropë dhe Kinë dhe tregje të tjera do të pasojnë, me përfundimin e rrjetit të plotë deri në fund të dekadës, kur kompania synon të shesë të gjitha automjetet elektrike në varësi të kushteve të tregut. Rrjeti i plotë do të ketë më shumë se 2,000 stacione karikimi dhe mbi 10,000 priza në mbarë botën, u tha gazetarëve Ola Källenius, kryetar i bordit drejtues të Mercedes-Benz.

Kompania tha se rrjeti i markës “Mercedes” do të jetë i hapur për pronarët e të gjitha automjeteve elektrike, por pronarët e Mercedes do të jenë në gjendje të rezervojnë portat e karikimit dhe të kenë përparësi ndaj markave të tjera.

Lëvizja do të ndihmojë kompaninë të konkurrojë me “Tesla”, e cila thotë në faqen e saj të internetit se ka 40,000 porte karikimi në mbarë botën. Rrjeti i Tesla-s është kryesisht për përdorim ekskluziv të pronarëve të Tesla-s, megjithëse CEO Elon Musk ka thënë se ka plane për ta hapur atë për markat e tjera. Rrjeti i jep Tesla-s një avantazh konkurrues ndaj markave të tjera EV, të cilat duhet të mbështeten në një rrjet të rrjetit të stacioneve të karikimit në pronësi private.

Çdo stacion Mercedes do të ketë katër deri në 12 porte me fuqi karikimi deri në 350 kilovat. Mercedes do të ndajë koston e rrjetit të Amerikës së Veriut në mënyrë të barabartë me MN8 Energy, një operator i madh i energjisë diellore dhe ruajtjes së baterive në ofruesin e rrjetit të karikimit të EV në SHBA dhe “ChargePoint” është gjithashtu një partner.

Rrjeti do të adresojë shqetësimet e klientëve për mungesën e rrezes së mjaftueshme për të arritur në destinacionin e tyre dhe gjetjen e një stacioni karikimi që funksionon, tha Markus Schäfer, shefi i teknologjisë i Mercedes. Ndërsa rrjetet e tjera të karikimit janë duke u zhvilluar, Schäfe tha:

Ne menduam se duhej të shkonim më tej dhe të merrnim iniciativën këtu dhe të krijonim rrjetin tonë global të markës Mercedes-Benz.

Qendrat e tarifimit do të ndërtohen në qytetet kryesore dhe qendrat e popullsisë, afër rrugëve kryesore dhe pranë bizneseve dhe restoranteve me pakicë. Disa do të jenë në shitësit pjesëmarrës të Mercedes, tha kompania.