Bota Tech

Miliona njerëz përdorin fshehurazi WhatsApp pavarësisht ndalimeve!

Janë me miliona njerëz në nivel global që aktualisht po përdorin zgjidhje teknike vetëm për të hyrë fshehurazi në WhatsApp, në ato vende ku kjo platformë është e ndaluar me ligj. Kjo u bë e ditur sot nga shefi i kësaj platforme të mesazheve, Will Cathcart, i cituar nga rrjeti britanik BBC. Ai u shpreh:

Ju do të habiteshit se sa njerëz e kanë provuar këtë.

Ashtu si shumë aplikacione perëndimore, WhatsApp-i rezulton i ndaluar në Republikën Islamike të Iranit, si dhe në Korenë e Veriut e në Siri. Po ashtu, muajin e kaluar ishte Kina që iu bashkua listës së vendeve që ndalojnë përdoruesit të hyjnë në platformën e sigurt.

Vende të tjera, duke përfshirë Katarin, Egjiptin, Jordaninë, si dhe Emiratet e Bashkuara Arabe, kanë vendosur kufizime të tilla si telefonatat zanore. Por, WhatsApp mund të shohë se ku janë vërtet përdoruesit e tij e kjo falë numrave të tyre të regjistruar të telefonit.

Kujtojmë se Pekini zyrtar urdhëroi kompaninë amerikane “Apple” që të merrte masa e të bllokonte përdoruesit kinezë të iPhone-it nga shkarkimi i WhatsApp nga AppStore në muajin prill, një veprim të cilin zyrtari Will Cathcart e quajti “fatkeq” edhe pse vendi nuk ishte kurrë një treg i madh për aplikacionin.

Kjo është një zgjedhje që Apple e ka bërë dhe nuk ka alternativa. Por, përdoruesit e Androidit mund të shkarkojnë WhatsApp pa kaluar fare në dyqanet zyrtare. Cathcart shtoi edhe se rritja e rrjeteve private virtuale (VPN) e po ashtu shërbimi proxy i WhatsApp, i prezantuar qershorin e vitit të kaluar, ka ndihmuar në mbajtjen e WhatsApp-it si të aksesueshëm.

Si WhatsApp, ashtu dhe Signal, që të dyja aplikacionet dihet që janë të koduara, në mënyrë që vetëm dërguesi e marrësi të mund të lexojnë përmbajtjen. Për më tepër, Kina e ka ndaluar Telegramin dhe ka kërkuar heqjen e Threads-it.

Prej kohësh, Cathcart e ka konsideruar  eksportin e suksesshëm të platformave të teknologjisë perëndimore si një element kyç për përhapjen e vlerave të demokracisë liberale. Por, njëherazi pranon se fuqia e tij po pakësohet, së bashku me idealet perëndimore të një interneti të lirë e gjithashtu më të hapur.