Lifestyle Love & Sex

Mitet dhe të vërtetat që duhet të besoni rreth seksit!

Seksi për herë të parë është diçka që është e vështirë të harrohet. Ajo hap derën për ndjesi të reja, mënyra të reja për t’u lidhur me të dashurin tuaj dhe jetën. Megjithatë, përkundër faktit se ne jetojmë në kohë të supozuara liberale, seksi është ende një temë tabu. Ka shumë ide të gabuara rreth seksit që njerëzit përhapin duke përdorur një nga metodat më të vjetra të komunikimit, mitet.

Përgjithësimi më i rremë është se seksualiteti fillon me herën e parë që bëni seks. Kjo është krejtësisht e pavërtetë. Që nga momenti kur vijmë në botë, ne jemi qenie seksuale. Disa ekspertë pohojnë se ka “kënaqësi të llojit erotik” që njerëzit i përjetojnë në situata të ndryshme. Kur një foshnjë thith gjoksin e nënës së tij, për shembull. Gjithashtu, gjëra të thjeshta, si prekja e trupit tonë, ose ndjesia e lëkurës sonë ndaj teksturave të ndryshme, mund të jenë të kënaqshme. Organet gjenitale janë vetëm një nga dimensionet e shumta të seksualitetit.

Kjo është arsyeja pse, në një kuptim të ngushtë, “hera e parë” është vetëm lloji i përvojës së parë. Për qeniet njerëzore, ka shumë të para, edhe në të njëjtin territor seksual. E gjithë kjo është një shembull i qartë i miteve dhe të vërtetave të panumërta që shoqëria tregon për seksin, veçanërisht herën e parë. Le të flasim për disa nga keqkuptimet e zakonshme që kanë bërë ‘xhiron’.

1.Seksi dhe mosha

Nuk ka moshë “të gabuar” për të bërë seks për herë të parë. Vetëm disa dekada më parë, shoqëria konsideronte një vajzë gati për t’u martuar dhe për të pasur fëmijë në moshën 14-vjeçare. Në fakt, kjo është ende e vërtetë në shumë pjesë të botës. E kundërta është gjithashtu e vërtetë. Ju mund të habiteni kur të dini se sipas një studimi nga Japonia, 42% e meshkujve midis moshës 18 dhe 34 vjeç janë të virgjër. Statistikisht, mosha mesatare e takimeve seksuale për herë të parë është 17 vjeç. Kjo ndryshon nga kultura në kulturë dhe madje midis klasave ose grupeve shoqërore në të njëjtën kulturë. Të bëhesh seksualisht aktiv herët, më vonë ose shumë më vonë është një zgjedhje personale. Të jesh jashtë mesatares nuk do të thotë që je jonormal.

2.Seksi për herë të parë duhet të jetë i mahnitshëm

Ky është një nga mitet më të përhapura dhe të rreme. Ajo që ndodh në të vërtetë është zakonisht e kundërta. Paeksperienca dhe ankthi na bëjnë mjaft të vështirë. Është e rrallë që hera e parë e dikujt të jetë e paharrueshme në ndonjë mënyrë tjetër përveç faktit që është hera e parë. Kjo nuk është e vërtetë vetëm për sa i përket seksit. Është e vërtetë në shumë aspekte të tjera të jetës. Sipas një studimi nga studiues në Shtetet e Bashkuara, deri në 85% e grave thonë se ishin thellësisht të zhgënjyera nga hera e tyre e parë. Ato nuk ndiheshin sikur ishin në parajsë. Ato eksploruan, u njohën pak më mirë dhe kaluan më tej në territorin e dashurisë fizike me një partner.

3.Burri supozohet të marrë përsipër situatën

Vjen sa nga gratë sa nga meshkujt. Nëse ai ka më shumë përvojë se ajo, ndoshta ai ka “një avantazh”. Në këtë rast, ndoshta ai ka një përgjegjësi më të madhe për të provuar dhe minimizuar tensionin në dhomë. E njëjta gjë është e vërtetë kur gruaja ka më shumë përvojë. Megjithatë, partneri më me përvojë nuk mund të marrë përsipër emocionet ose ndjenjat e personit tjetër, as nuk duhet të marrë përgjegjësinë për seksin për herë të parë. Burrat dhe gratë duhet të hyjnë në përvojën e tyre të parë seksuale me dëshirë. E njëjta gjë vlen edhe për të gjitha përvojat e mëvonshme.

Asnjëri nuk duhet të dorëzohet në presion. Nuk është as ide e mirë ta ndërmerrni atë hap përpara se të zgjidhni ndonjë kontradiktë të mundshme me bindjet tuaja. Asnjë nga partnerët nuk duhet të presë që tjetri të marrë përsipër një përgjegjësi që u takon të dy njerëzve. Ekziston një mënyrë e mirë për të treguar nëse jeni gati të bëni seks për herë të parë apo jo. Nëse mund t’i shprehni qartë dhe drejtpërdrejt emocionet, nevojat dhe dëshirat tuaja partnerit tuaj, atëherë përvoja juaj ka më shumë gjasa të jetë e këndshme. Mund të jetë gjithashtu një mundësi për rritje. Nëse, nga ana tjetër, nuk jeni rehat ose ndiheni konfuz, ndoshta nuk është ende koha e duhur.

4.Alkooli dhe droga ndihmojnë

Një nga efektet e alkoolit është se ju çliron nga frenimet. Kjo është arsyeja pse shumë të rinj përballen me frikën e tyre nga seksi për herë të parë duke konsumuar alkool ose ndonjë drogë tjetër. Hera e parë, si të gjitha përvojat e reja, sjell frikë dhe dyshim. Sado i sigurt që mund të ndiheni për këtë, do të keni edhe frenime. Konsumimi i një substance psikoaktive përpara herës së parë do të shërbejë vetëm për ta bërë përvojën false.

Ky lloj droge ndikon në shqisat tuaja dhe ju pengon të përjetoni qartë ndjesi të ndryshme. Ai gjithashtu ndryshon sjelljen tuaj dhe si rezultat, nuk kontribuon shumë në vetënjohjen tuaj. Hera e parë nuk është si një transaksion bankar. Ka implikime shumë më intime, por as nuk është e paharrueshme. Idealisht, është një përvojë e dashur dhe e kënaqshme që rrit besimin dhe vlerësimin mes partnerit seksual.