Health & Beauty

Mjekët vijnë me disa këshilla për të gjithë ata që vuajnë nga prostata!

Kur shkoni për ndonjë operacion, duhet të bëni më parë analizat bazë dhe më pas mjekët mund të gjejnë diçka tjetër. Mjekja Tara Narula thotë se:

Sa herë që shkoni për ndonjë ndërhyrje kirurgjikale, duhet të bëni paraprakisht analizat bazë, të cilat zakonisht përfshijnë analizën e gjakut dhe analizën e urinës. Më pas mjekët mund të gjejnë diçka tjetër.

Dr.Justin R. Greg, specialist në urologji dhe onkologji, zbulon se një pacient me hiperplazi të prostatës, e cila ishte edhe diagnoza e Mbretit Charles, shpesh shkon për imazhe rutinë me një skaner ose rezonancë magnetike dhe duke imazhuar legenin ose barkun me përdorimin e këtyre metodave, për shembull, mund të zbulohen shenja të kancerit të fshikëzës dhe veshkave.

Kanceri i fshikëzës urinare mund të zbulohet edhe me anë të një instrumenti që kalon përmes prostatës në fshikëz. Aty mund të shihen rritje që i ngjajnë lulelakrës ose kërpudhave, nëse ka kancer. Ndërsa kanceri i veshkave në fazat e hershme zakonisht nuk jep ndonjë simptomë të dukshme, njerëzit me kancer të fshikëzës mund të kenë simptoma.

Në raste të rralla, gjatë operacionit rutinë për zmadhimin e prostatës, mjekët mund të vërejnë edhe kancerin e zorrës së trashë, si dhe ekziston mundësia e zbulimit aksidental të limfomës, e cila shpesh zbulohet me imazherinë e kraharorit. Është e rëndësishme të theksohet se asnjë nga format e përmendura të kancerit nuk lidhet ose shkaktohet nga prostata e zmadhuar. “Kur zbulohet herët, shanset për të kuruar kancerin janë më të mëdha”,-shton doktor Narula. Dr. Greg kujton edhe një herë rëndësinë e ekzaminimeve të rregullta parandaluese.

Hiperplazia beninje e prostatës ose hipertrofia është një fat i pashmangshëm për shumicën e meshkujve, ose, për të qenë të saktë, për gjysmën e meshkujve në të 50-at dhe tre në katër meshkuj në të 70-at. Rritja e përmasave të gjëndrës së prostatës, një proces që fillon natyrshëm që në moshën 35-vjeçare dhe evoluon me një ritëm të ndryshëm, mund të sjellë pengesa në jetën e përditshme të të sëmurëve, të sjellë çrregullime të urinimit si nokturia dhe ndjenjën e zbrazjes jo të plotë. Kjo gjithashtu ndikon në mosfunksion erektil.