Dëgjo live TOP ALBANIA RADIO
Dëgjo live TOP GOLD RADIO
Dëgjo live MY MUSIC RADIO
Voto në THE TOP LIST
Food & Drink Health & Beauty Lifestyle

Mund t’ju vijë në ndihmë! Njihuni me praktikën e prindërve japonezë për fëmijë të mbarë në ushqim!

Për shumë prindër, t’i bësh fëmijët të hanë ushqim të shëndetshëm dhe të mos shqetësohen për çdo pjatë është si të zbusësh një viç kokëfortë. Por prindërit japonezë kanë zotëruar artin e bindjes së fëmijëve të tyre për të ngrënë me kënaqësi pa qarë mbi pjatat e tyre.

Ja disa mënyra si të mësoni nga prindërit japonezë dhe në të njëjtën kohë si të kurseni nervat dhe përpjekjet dhe t’i bëni fëmijët të shijojnë ushqimet e tyre të shëndetshme…

1. Lëreni fëmijën tuaj të eksperimentojë dhe të përjetojë një shije të re.

Fëmijët mërziten lehtësisht me të njëjtat ushqime dhe zakonet e tyre të të ngrënit ndryshojnë shpesh. E rëndësishme është që një fëmijë të përjetojë pjata të reja dhe shumica e prindërve japonezë e marrin këtë shumë seriozisht. Sipas ekspertëve, sa më shumë që një fëmijë të përjetojë lloje të ndryshme të ushqimit të shëndetshëm, aq më shumë interesi i tij do të rritet për dietat më të shëndetshme ndërsa rriten. Kur lejoni një fëmijë të provojë vakte të ndryshme, shija e tij gjithashtu do të zhvillohet dhe ai do të jetë i prirur të provojë pjata të reja.

2. Lërini të shijojnë vetë veprimin e të ngrënit.

Një nga arsyet pse fëmijët shfaqin një neveri për ushqimin është se detyrohen vazhdimisht të hanë diçka që nuk u pëlqen. Le të ketë trajtime të rastit për fëmijën. Prindërit duhet të shmangin të qenit shumë të rreptë në lidhje me ushqimin e shëndetshëm. Fëmijët duhet të kënaqen me ushqimet e tyre dhe përfshirja e ëmbëlsirave të vogla mund t’i bëjë ata të presin me padurim.

3. Shërbejeni ushqimin në pjata më të vogla.

Logjika pse fëmijëve duhet t’ju shërbehet ushqimi në pjata më të vogla është e thjeshtë, ata nuk duhet të ndihen të frikësuar nga madhësia e një pjate të madhe. Kur përdorin pjata më të vogla, ata inkurajohen të shërbejnë vetë me ushqimet e tyre, gjë që i ndihmon ata të zgjedhin atë që duan të hanë. Pjesa që prindërit konsiderojnë të jetë “me madhësi normale” në të vërtetë mund të jetë shumë e madhe për një fëmijë dhe prindërit duhet ta mbajnë mend këtë ndërsa matin sasinë e ushqimit që fëmija i tyre mund të hajë për racion.

4. Hani ushqime familjare dhe mbajini fëmijët të përfshirë.

Prindërit japonezë krijojnë një atmosferë ekskluzive në shtëpi që mbështet ushqimin e shëndetshëm dhe zgjedhjen e stilit të jetesës. Ushqimi rregullisht së bashku dhe lejimi i fëmijës të marrë pjesë në procesin e gatimit mund t’i inkurajojë ata të tregojnë më shumë interes për atë që do të hanë. Vendosni një model gatimi të shëndetshëm, të shijshëm dhe ushqim të këndshëm si shembull për fëmijët tuaj.

5. Të bësh shumë kërcime dhe vrapime.

Njerëzit në Japoni shpesh preferojnë të ecin me biçikletë ose të bëjnë një shëtitje të shpejtë si mënyra e tyre e udhëtimit për distanca të shkurtra. Në një farë mënyre, prindërit japonezë i inkurajojnë fëmijët e tyre të përdorin aktivitete fizike, si vrapimi dhe kërcimi. Dhe ne e dimë rëndësinë e aktiviteteve fizike kur bëhet fjalë për nxitjen e një oreksi të shëndetshëm. Në vend që t’i lini fëmijët tuaj të luajnë video lojëra për orë të tëra, është më mirë t’i nxirrni për një shëtitje në parkun e lagjes.