Bota Tech

Në këtë shtet fëmijët nuk do t’i përdorin më rrjetet sociale pa miratimin e prindërve!

Ligjvënësit e Luizianës i kanë dërguar një projekt-ligj guvernatorit të shtetit që do të kërkonte që platformat në internet të marrin pëlqimin e prindit përpara se të krijojnë një llogari për përdoruesit nën 18 vjeç, i fundit në një sërë legjislacioni që kufizon shërbimet dixhitale për fëmijët dhe adoleshentët. Legjislacioni, i njohur si HB61, mbulon një gamë të gjerë kompanish dhe përmbajtjesh, duke përfshirë lojëra video, rrjete sociale dhe shërbime të tjera që lejojnë përdoruesit të krijojnë llogari dhe të shkëmbejnë tekst, foto ose video në internet.

Sipas projektligjit, platformat në internet mund të përdorin shërbime të palëve të treta për të marrë pëlqimin e një prindi. Miratimi i projektligjit vjen pasi shtetet, përfshirë Utah dhe Arkansas, nënshkruan ligje të ngjashme në ligj këtë vit, duke kërkuar pëlqimin e prindërve për të miturit që dëshirojnë të hyjnë në mediat sociale.

Ligjvënësit amerikanë kanë shpenzuar vite duke kërkuar masa të reja mbrojtëse për të adresuar shqetësimet rreth platformave sociale që çojnë përdoruesit më të rinj në vrimat e dëmshme të lepujve, duke mundësuar forma të reja ngacmimi dhe ngacmimi dhe duke i shtuar asaj që përshkruhet si një krizë e shëndetit mendor të adoleshentëve. Por disa përdorues, avokatë të të drejtave dixhitale dhe ekspertë të sigurisë së fëmijëve kanë thënë se vala e legjislacionit të ri shtetëror rrezikon të minojë privatësinë për adoleshentët dhe të rriturit, ngarkon shumë prindërit dhe ngre pyetje në lidhje me zbatimin.

Luiziana ishte gjithashtu një nga shtetet e para që miratoi kërkesat e verifikimit të moshës për faqet e internetit të të rriturve, një lëvizje që është përsëritur edhe në shtete të tjera dhe që ka nxitur faqet e internetit si Pornhub të nisin një fushatë opozitare. Nëse HB61 nënshkruhet nga guvernatori John Bel Edwards, legjislacioni do të hyjë në fuqi në gusht 2024.