Health & Beauty Lifestyle

Nëse keni kaluar të 30-at tuaja, ja si të optimizoni shëndetin e zemrës me këto mënyra të thjeshta!

Shumica e njerëzve në të 30-at do të kenë një zemër të shëndetshme dhe një gjendje të mirë fizike nëse kujdesen për veten tani. Thënia, “ju korrni atë që mbillni”, vlen edhe për shëndetin e zemrës sonë në të ardhmen. Për ta siguruar atë sa jemi në kohë, është e rëndësishme të përqendrohemi në aspektet kryesore, të cilat ne i kemi renditur më poshtë tek ky artikull.

Ndërsa plakemi, trupi ynë kalon nëpër një sërë ndryshimesh dhe zemrat tona nuk bëjnë përjashtim. Pas moshës 30 vjeçare bëhet gjithnjë e më e rëndësishme të ndërmarrim hapa për të ruajtur shëndetin kardiovaskular dhe për të mbajtur zemrat tona të reja. Ushtrimet e rregullta, një dietë e shëndetshme, menaxhimi i stresit dhe kontrollet e rregullta me një ofrues të kujdesit shëndetësor janë të panegociueshme. Duke i përfshirë këto zakone në jetën tonë të përditshme, ne mund t’i japim zemrave tona mbështetjen që u nevojitet për të qëndruar të forta dhe të shëndetshëme për shumë vite në vijim.

1. Ushtrime të rregullta fizike

Nxitja e zakonit të ushtrimeve fizike është një mënyrë e shkëlqyeshme për të shmangur sëmundjet e lidhura me zemrën, si hipertensioni, diabeti, obeziteti, nivelet e larta të kolesterolit dhe në këtë mënyrë reduktimi i rrezikut të zhvillimit të sëmundjeve të zemrës. Ushtrimi mund të jetë në çdo formë, sport, not ose thjesht ecje 40 minuta në ditë ose të paktën 5 herë në javë.

2. Dietë e kontrolluar ushqimore

Rekomandohet një dietë e pasur me proteina dhe e pasur me karbohidrate dhe yndyra. Kjo duhet të shoqërohet me një konsum të shëndetshëm të frutave të thata, 5 porcione frutash në ditë, konsum minimal të kripës dhe hidratim të mirë. Njeriu duhet të hajë pjesë të vogla në intervale të rregullta, në vend të ngrënies së tepërt.

3. Ndaloni duhanin

Pirja e duhanit është armiku më i keq për zemrën dhe sëmundjet e zemrës. Një duhanpirës ka dy herë më shumë gjasa të përjetojë një atak në zemër në krahasim me një jo duhanpirës dhe 3-4 herë më shumë gjasa të vdesë nga një, krahasuar me jo duhanpirësit. Duhet rreth një vit që rreziku kardiovaskular i dikujt të përgjysmohet pas ndërprerjes së duhanit dhe dy vjet që të bjerë në të njëjtin rrezik si një jo duhanpirës. Pirja e duhanit në mënyrë pasive gjithashtu ka efekte të ngjashme të dëmshme. Prandaj, duhanpirësit e çdo moshe, veçanërisht ata në të 30-at e lart duhet ta lënë duhanin menjëherë.

4. Kontrolli shëndetësor

Parandalimi është më i mirë se kurimi. Pas të 30-tave, rekomandohet që t’i nënshtroheni një kontrolli të rregullt të zemrës dhe shëndetit të paktën një herë në vit. Ata me profil të lartë rreziku kardiak si duhanpirësit, diabetikët, hipertensionistët ose individët obezë duhet të kryejnë kontrolle me një kardiolog dhe të vlerësohet gjendja e tyre. Të gjitha aspektet e lartpërmendura duhet të shkojnë dorë për dore. Me gjumë të mirë dhe mendime pozitive, mund të keni një zemër të shëndetshme dhe të lumtur pas të 30-tave.