Lifestyle Love & Sex

Nuk po mundeni të hiqni dot dorë prej tyre, kjo është arsyeja se pse i ndiqni akoma lëvizjet e ish-të dashurit tuaj!

Pas dramës së fundit me Selena Gomez dhe Hailey Bieber, zyra e Beth Gulotta-s filloi të flasë se pse është kaq e zakonshme dhe e natyrshme të urrejmë automatikisht ish-et e të tjerëve tanë të rëndësishëm. Dhe me mungesë totale arsyetimi pse, a na bën kjo ne njerëz të këqij? Asnjëri nga ne nuk kishte përgjigje. Pra, vendosëm të gërmojmë më thellë dhe të pyesim një ekspert: A është e gabuar të urrejmë ish-ët tanë?

Ajo që ata kishin për të thënë ishte interesante, kështu që ne po e ndajmë këtu. Duke e parë këtë nga perspektiva e mosnjohjes së mjaftueshme për ish-in për të pasur ndonjë lloj opinioni për të, ka disa arsye kryesore pse ju mund t’i urreni ata automatikisht: pasiguria, konkurrenca dhe xhelozia.

Pasiguria

Nëse jeni një person i pasigurt, mund të keni më shumë gjasa të idealizoni ish-partnerin tuaj të jetë dikush kaq i mrekullueshëm, tërheqës dhe i përsosur dhe të krahasoni veten në një mënyrë që ju bën të ndiheni më pak ose jo mjaftueshëm mirë. Ju mund të ndiheni të kërcënuar prej tyre dhe të filloni të pyesni pse partneri juaj ju zgjodhi ju ose nëse ai ju do.

Konkurrenca

Në mënyrë që të ndiheni të denjë ose të barabartë me imazhin që keni krijuar për ish-partnerin tuaj, mund të silleni në një mënyrë ose të bëni gjëra që vërtetojnë epërsinë ose denjësinë tuaj. Këto veprime mund të mos jenë të vërteta për atë që jeni dhe ju mund të inatosni ish-in që nxit nevojën për akte të tilla. Në thelb, ju po lejoni që ish-i i partnerit tuaj të zërë shumë hapësirë në kokën tuaj dhe në marrëdhënien tuaj, dhe kjo do të vazhdojë të përjetësojë mospëlqimin.

Xhelozia

Çfarë po bën apo nuk po bën partneri juaj për t’ju bërë të ndiheni të sigurt në marrëdhënie? Nëse nuk jeni në një marrëdhënie të lidhur mirë, jeni shumë më të prekshëm ndaj ndjenjave të mosbesimit dhe xhelozisë. Nëse partneri juaj nuk ju ndihmon të ndiheni të sigurt në marrëdhënie, ju mund të paraqisni ndjenja xhelozie ndaj ish-it në vend që të shqyrtoni veprimet e partnerit tuaj ose çfarë po shkaktojnë veprimet e tij tek ju. Mungesa e sigurisë do të nxisë gjithashtu mosbesim. Në vend që ta zëvendësoni atë tek ish-partneri juaj, është e rëndësishme të hidhni një vështrim të sinqertë në dinamikën tuaj të marrëdhënies.

Gulotta beson se ka një përgjegjësi të madhe mbi partnerin e përbashkët për të kapërcyer hendekun midis dy partnerëve. Për shembull, “a nuk ka bërë ky partner i përbashkët asgjë ose mjaftueshëm për të kultivuar qartësi, transparencë dhe siguri për të dyja palët (partneri i vjetër dhe i ri)? A kanë lënë gjërat pa thënë apo të paqarta, a kanë lënë hapësirë për të ekzistuar tensionet?” Gulotta shpjegon se:

Sa më pak të dimë për dikë, aq më shumë supozojmë ose krijojmë një imazh ose ide të një personi… versioni që krijoni ose është krijuar për ju nga partneri juaj mund të jetë shumë i arsyeshëm për t’u mos pëlqyer në mendjen tuaj.