Celebrities Film & Tv

Pas Vietnamit dhe Libanit filmi “Barbie” ndalohet edhe në Kuvajt!

Filmi “Barbie” i Greta Gerwig, ishte ndaluar më parë në Vietnam dhe Filipine dhe së fundmi edhe në Liban. Kuvajti shpejt ndoqi shembullin e tyre dhe me agjencinë shtetërore të lajmeve, KUNA, raportoi të enjten se qeveria kishte ndaluar shfaqjen e filmit  “Barbie” dhe filmit horror “Talk to Me” në mënyrë që të mbronte “etikën publike dhe traditat sociale”. Ekspertët për të drejtat e njeriut dhe lirinë e fjalës në Liban thanë se ndalimi i mundshëm i “Barbie” është një simptomë e përpjekjeve më të gjera të Bejrutit për të degraduar lirinë e shprehjes dhe të drejtat e komunitetit LGBT+ në vend.

“Është qesharake dhe vdekjeprurëse në të njëjtën kohë”, tha Justin Shilad, një ekspert për lirinë e shtypit në Lindjen e Mesme për grupin e avokimit PEN America. Ndërkohë në Kuvajt, nënsekretari i Ministrisë për Shtypin dhe Publikimin, Lafy Al-Subei’e tha se si “Barbie” dhe “Talk to Me” u ndaluan sepse ato “shpallin ide dhe besime që janë të huaja për shoqërinë kuvajtiane dhe rendin publik”.

Ndalimet në Liban dhe Kuvajt nënvizojnë mbizotërimin e censurës në të gjithë rajonin gjithashtu, sipas Shilad.

Ajo flet gjithashtu për një prirje më të madhe në Liban, ku shprehja e lirë dhe shkëmbimi i lirë i ideve po bëhen gjithnjë e më të kontestuara. Kjo është gjithashtu tregues i një fenomeni më të madh në mbarë rajonin.

Shilad beson se arsyetimi i Kuvajtit për ndalimin e filmave ishte qëllimisht i paqartë.

Është shumë e paqartë ndaj stabilitetit, apo vlerave morale apo kulturore dhe arsyeja pse është kaq e paqartë dhe kaq e keqpërcaktuar është sepse nën atë ombrellë, ju mund të goditni një gamë të gjerë të të folurit dhe të shtypni një gamë të gjerë shprehjeje.

Ndryshe nga Kuvajti, Libani dikur konsiderohej si një strehë relativisht e sigurt për komunitetin LGBT+ në Lindjen e Mesme. Në vitin 2017, ai u bë vendi i parë arab që mirëpriti organizimin e javës së krenarisë së homoseksualëve.