Health & Beauty

Piercing në kërthizë: Gjithçka duhet të dini rreth infeksioneve, dhimbjes dhe kohës që duhet për t’u shëruar!

Shpimi i butonave të barkut mund të jetë një mënyrë argëtuese për t’i shtuar pak shkëlqim pamjes suaj. Në fakt, piercings janë një nga format më të vjetra të modifikimit të trupit që daton që nga epoka e akullit. Por është e rëndësishme të dini se si të kujdeseni për to. Nga infeksionet tek qelbi, nëse nuk e pastroni rregullisht atë, mund të përfundoni me shumë dhimbje. Për fat të keq, nëse keni një buton barku të jashtëm, shanset janë që nuk do të jeni në gjendje ta bëni atë të ndezur.

Një buton i barkut duhet të jetë forma e duhur për t’u shpuar, sipas NeilMed. Prisni që të largoheni nga shpimi i kërthizës nëse kërthiza juaj nuk është mjaft e përshtatshme për shpimin. Dhe është e rëndësishme që të dëgjoni këshillat e shpuesve tuaj dhe ta bëni vetë, ose të gjeni dikë që do ta bëjë këtë. Bërja e një piercing të butonit të barkut mund të mos jetë aq e dhimbshme sa prisni.

Jef Saunders, president i Shoqatës së Piercerëve Profesionistë (APP), tha se piercerët krahasojnë nivelet e dhimbjes me depilimin e vetullave ose me një injeksion. Dhimbja fillestare është e mprehtë dhe mund të ndjeni presion, por ajo kalon shumë shpejt. Ju mund të ndjeni dhimbje në ditët pasuese, por kjo duhet të largohet shpejt. Nëse dhimbja nuk lehtësohet, shkoni dhe vizitoni mjekun tuaj të përgjithshëm. Sipas NHS, piercing juaj mund të infektohet nëse:

  • zona rreth saj është e fryrë, e dhimbshme, e nxehtë, shumë e kuqe ose e errët
  • prej tij del gjak ose qelb – qelbi mund të jetë i bardhë, jeshil ose i verdhë
  • ju ndiheni të nxehtë ose keni të dridhura

Nëse piercing juaj infektohet, mund t’ju duhet të merrni një kurs antibiotikësh, të cilët mund të merren si krem, pomadë ose tableta. Ju gjithashtu duhet të pastroni piercing me sapun dhe ujë të paktën dy herë në ditë dhe ta thani me një peshqir letre. Anti-inflamatorët si ibuprofeni gjithashtu mund të ndihmojnë në minimizimin e dhimbjes së shkaktuar nga infeksioni.