Health & Beauty Lifestyle

Presioni i lartë i gjakut nënkupton atak në zemër?! Njihuni me zbulimin e fundit!

Nëse vuani nga presioni i lartë i gjakut, me siguri e matni këtë parametër të shëndetit të enëve të gjakut çdo ditë dhe tani ekspertët paralajmërojnë se duhet bërë sidomos kur ngriheni nga një pozicion ulur ose shtrirë. Personat, presioni i gjakut i të cilëve “kërcen” kur drejtohen ose ngrihen në këmbë, janë në rrezik më të lartë të sulmit në zemër. Kjo vlen veçanërisht për pacientët e rinj dhe të moshës së mesme.

Një rritje e ndjeshme e presionit të gjakut kur ngriheni në këmbë mund të jetë një shenjë se jeni në rrezik më të madh të ngjarjeve më serioze kardiovaskulare, siç është ataku në zemër. Në shumicën e rasteve, kur ngrihemi në këmbë dhe matim presionin me pajisjen, presioni i sipërm do të bjerë pak. Por nëse presioni më i ulët merr një vlerë më të lartë, kjo do të thotë se jeni në rrezik për një atak në zemër.

Në studimin e publikuar nga kjo revistë, morën pjesë 1207 pacientë të moshës 18 deri në 45 vjeç, të cilëve u konfirmua se kishin presion të lartë të gjakut të fazës së parë, ku pjesa e sipërme është në vlerat 140 deri në 159 dhe ajo e poshtme është 90 deri 100. Studimi zbuloi se ata janë ndër ata që kishin presionin më të lartë të presionit të  gjakut kur u ngritën në këmbë, ishin dyfish më të rrezikuar nga një problem serioz i zemrës sesa pjesa tjetër e grupit. Kardiologu Dr. Paolo Palatini nga Universiteti i Padovës tha se:

Ky zbulim konfirmon dyshimin tonë fillestar se presioni i lartë i gjakut gjatë qëndrimit në këmbë tek të rinjtë është i rëndësishëm për vendosjen e një diagnoze. Ne u habitëm se si edhe një “kërcim” shumë i vogël i presionit të gjakut mund të jetë një tregues rreziku. Shpresojmë që ky zbulim të fillojë tema e terapisë për pacientët me presion të lartë, edhe nëse janë të rinj.

Ndërkaq, në muajin janar ka një rritje të konsiderueshme të sulmeve në zemër. Studiuesit kanë zbuluar se njerëzit janë më të prirur për të përjetuar sulm në zemër në janar dhe dhjetor sesa në muajt e tjerë të vitit. Kjo dukuri nuk duket të jetë direkt e lidhur me motin.