Bota Botë e Çuditshme

Publikohen pamjet e rralla të pandës së vetme albine në botë!

Një panda gjigante e rrallë albine, që besohet të jetë e vetmja e llojit të saj, është parë sërish në natyrë në Kinën jugperëndimore.
Pamjet e kamerave të kafshës krejtësisht të bardhë u publikuan nga Rezervati Kombëtare Natyror Wolong në provincën Sichuan.

Sipas raportit, panda besohej të ishte rreth pesë ose gjashtë vjeç dhe nuk dukej se vuante nga ndonjë problem shëndetësor. Kafsha dalluese u vu re për herë të parë nga kamerat e rezervatit natyror në prill 2019, në rreth 2,000 metra mbi nivelin e detit. Rezervati publikoi imazhet e para të kafshës në maj të atij viti, duke treguar gëzofin dhe kthetrat e saj të bardha dhe sytë e kuq.

Autoritetet e rezervatit kishin ngritur që atëherë një ekip special për të monitoruar pandën, sipas mediave. Studiuesit shqyrtuan rutinat e mundshme të ariut dhe instaluan dhe rregulluan kamerat e aktivizuara me sensor për të kapur lëvizjet e tij. Në video, panda e madhe albine fillimisht endet vetëm në pyll dhe më pas i afrohet një tjetër nëne panda me ngjyrën tradicionale bardh e zi, e cila shoqërohet nga foshnja e saj, e cila ishte duke pushuar në një zgavër peme dhe përpiqet të ndërveprojë me ta. Kjo është panda e parë gjigante albine e regjistruar në natyrë, citohet të ketë thënë Li Sheng, një studiues në shkollën e shkencave të jetës në Universitetin e Pekinit, në raportin e publikuar.

Është ende e paqartë nëse gjeni i tij do të trashëgohet dhe do të kalojë në mënyrë të qëndrueshme në popullatën e vogël të pandave, dhe nevojiten më shumë kërkime pasuese.

Kina zbuloi gjithashtu 10 panda gjigante të rralla ngjyrë kafe në natyrë midis viteve 1985 dhe 2021, sipas mediave shtetërore.
Midis tyre është një mashkull i quajtur Qizai, i cili u pa për herë të parë në nëntor 2009 në Rezervatin Kombëtar të Natyrës Foping në provincën Shaanxi të Kinës veriperëndimore. Qizai ishte rreth dy muajsh kur u zbulua dhe që atëherë jeton në robëri në një qendër kërkimore për mbarështimin e pandave në Shaanxi.

Panda e parë ngjyrë kafe që u gjet ishte një femër e quajtur Dandan, e dalluar në vitin 1985. Ajo u çiftua me një panda gjigante të rregullt bardh e zi dhe lindi tre këlyshë që ishin të gjithë bardh e zi. Dandan vdiq nga kanceri në vitin 2000. Pandat gjigante janë vendase në Kinë dhe kryesisht jetojnë në malet e provincave Sichuan, Shaanxi dhe Gansu. Raporti i biodiversitetit i Kinës për vitin 2021 tha se kishte rreth 1,860 prej tyre në natyrë.