Health & Beauty Lifestyle

Sa e sigurt është të ekspozoheni ndaj rrezeve të diellit gjatë shtatzënisë…

Nxirja e trupit, qoftë në sallon apo në diell, ndoshta nuk është një ide e mirë, pavarësisht nëse jeni shtatzënë apo jo. Ekspozimi ndaj rrezeve UV në mënyrë të përsëritur dhe për periudha të gjata kohore, përkeqëson efektet e plakjes. Gjithashtu mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të kancerit të lëkurës. Ne nuk e dimë se si ekspozimi ndaj rrezeve të diellit apo rrezeve artificiale UV ndikon tek një fëmijë në zhvillim. Disa studime sugjerojnë se mund të ketë një lidhje të mundshme midis ekspozimit ndaj rrezeve UV dhe mungesës së mjaftueshme të acidit folik në trupin e nënave të ardhshme. Kjo është për shkak se acidi folik mund të shpërbëhet nga rrezet UV.

Në javët e para të shtatzënisë, nivelet e larta të acidit folik mund të ndihmojnë për të mbrojtur fëmijën tuaj nga zhvillimi i defekteve të shtyllës kurrizore dhe trurit (defekte të tubit nervor), të tilla si spina bifida. Pra, si një masë paraprake, përpiquni të shmangni ekspozimin intensiv ose të zgjatur ndaj dritës ultravjollcë gjatë kohës që jeni shtatzënë dhe në fillim të shtatzënisë. Ju gjithashtu duhet të merrni suplemente të acidit folik gjatë tremujorit të parë.

Nëse dëshironi të kaloni një pasdite të qetë në diell, mundeni. Vetëm sigurohuni që të mos nxeheni shumë dhe të mbroni lëkurën tuaj me krem kundër diellit. Gjatë shtatzënisë, lëkura juaj mund të jetë më e ndjeshme dhe mund të digjeni më lehtë në diell. Nëse kjo vlen për ju, qëndroni larg diellit sa herë që mundeni. Përdorni gjithashtu shumë krem kundër diellit. Lëkura juaj mund të ndryshojë ngjyrën më lehtë kur jeni shtatzënë.

Kjo ndodh sepse gjatë shtatzënisë, ju keni nivele më të larta të një hormoni që e bën lëkurën tuaj të reagojë ndaj diellit duke u errësuar. Ky hormon quhet hormon stimulues i melanociteve. Mund të shkaktojë njolla të parregullta të errëta në fytyrën tuaj (kloazma ose melasma), ose një vijë që shfaqet në mes të barkut tuaj (linea nigra). Banjat e diellit mund t’i bëjnë edhe më të dukshme kloazma dhe linea nigra.