Bota Tech

Shkencëtarët kanë gjetur 85 planetë të rinj ku shikohet si mundësi jetesa në kushtet si planeti Tokë!

Astronomët kanë bërë një zbulim së fundmi të 85 planetëve të mundshëm jashtë sistemit tonë diellor, të cilët mund të jenë në gjendje të mundësojë jetën. Më tepër ideja më e bazuar është se këta ekzoplanetë mund të jenë brenda zonës së temperaturës për të qenë në gjendje të mundësojë jetën.

Ekspertët nga Universiteti i Warwick kishin studiuar të dhënat satelitore të NASA-s kur bënë zbulimin e ekzoplaneteve të mundshëm. Ju ndoshta po pyesni se çfarë janë ekzoplanetet, apo jo?

Epo, ata janë në thelb planetë që banojnë jashtë sistemit tonë diellor dhe orbitojnë një yll tjetër. Nga këta planetë, madhësia e tyre varion nga rreth 11,000 milje deri në 350,000 milje në diametër. Mbani në mend se diametri i Tokës është pak më pak se 8000 milje.

Tashmë ka pasur më shumë se 5,000 ekzoplanetë që janë zbuluar me kalimin e kohës, por askush nuk e di se cilët prej tyre, nëse ka, strehojnë ndonjë formë të jetës aliene. Ajo që i bën këta planetë kaq magjepsës është se ata janë potencialisht vetëm në distancën e duhur nga dielli i tyre lokal për të mbështetur jetën, nuk janë shumë të ftohtë dhe jo shumë të nxehtë, ashtu si Toka.

Studimi i ri u drejtua nga studenti i doktoraturës Faith Hawthorn në departamentin e Astronomisë dhe Astrofizikës në Universitetin e Warwick. Duke folur për Mail Online, Hawthorn tha:

Të gjithë ekzoplanetët janë në 85 sisteme unike – një planet për yll. Disa prej tyre mund të jenë shkëmborë, disa mund të jenë të gaztë. Është mjaft e rrallë që planetët e banueshëm të zbulohen – kemi nevojë për një grup kushtesh shumë specifike për banueshmërinë dhe do të duhet punë në të ardhmen për ta konfirmuar këtë.

Vlerësimet e hershme tregojnë se 85 planetëve u duhen nga 20 deri në 700 ditë për të orbituar yjet e tyre pritës. Ekipi ka thënë se në këtë fazë gjetjet e tyre ende duhet të konfirmohen përfundimisht nga NASA, por shpresojnë se kjo do të bëhet me vëzhgimet e ardhshme.