Health & Beauty Lifestyle

Si të qëndroni në formë teksa vitet kalojnë dhe ju plakeni…

Plakja është gjë e keqe pasi të gjitha gjërat që e bënë jetën të mirë, të vlefshme dhe argëtuese fillojnë të bëhen më të vështira. Festa përtej mesnatës bëhet e ndaluar. Ju nuk keni kohë për një ballafaqim joserioz me bashkëshortët tuaj. Bërja e ushtrimeve që ju ndihmuan të shmangni dhimbjet e trupit dhe frikën ekzistenciale, bëhet një sfidë për kockat tuaja të lodhura. Por këto përfitime dhe fakti që ne mund të kemi nevojë për to më shumë se kurrë ndërsa plakemi, janë më shumë arsye për të vazhduar.

Disa ekspertë ofrojnë disa këshilla për të luftuar “plakjen”:

1. Gjeni përsëri avantazhin tuaj konkurrues

Nëse më të mirat personale ju motivojnë, merruni me një sport në të cilin mund të përmirësoheni në jetën e mëvonshme. Ka prova që tregojnë se, në kundërshtim me mendimin, vrapimi forcon nyjet dhe mbron nga osteoartriti. Është gjithashtu një sport ku mosha juaj nuk duhet të punojë kundër jush. Hulumtimi nga Strava zbuloi se vrapuesit më të vjetër ia kalonin konkurrentëve më të rinj në distanca më të gjata, për shkak të përkushtimit të tyre për të arritur kilometra shtesë në vrapimet praktike. Dhe nëse konkurrenca ju nxit, shikoni se si ia dilni kundër mbajtësve të rekordeve botërore në moshën tuaj.

2. “Peshoni” prioritetet tuaja

Jo të gjitha sportet do të sjellin më të mirat e reja personale. Disa vijnë me shanse më të mëdha lëndimi, të tilla si lojërat me top. Por kjo nuk duhet t’ju pengojë. “Burrat në moshën e mesme shpesh raportojnë se ndjejnë se kanë pakësuar mbështetjen sociale ose rrethin shoqëror dhe për këtë arsye sporti mund të ofrojë një mundësi sociale”,-thotë Henry Blake, një pedagog në Universitetin e Australisë Jugore, hulumtimi i të cilit për pjesëmarrjen sportive mes meshkujve të moshës së mesme identifikoi një marrëdhënie pozitive midis sportit dhe mirëqenies individuale. “Është thjesht e rëndësishme të vlerësojmë rreziqet dhe t’i peshojmë ato.”

3. Mos e humb zemrën

Humbjet janë reale në moshën e mesme. Metabolizmi juaj ngadalësohet me pesë për qind çdo dekadë nga të dyzetat. Qëndrueshmëria juaj kardiovaskulare bie një për qind çdo vit. Por është e mundur të luftosh. Një studim nga Shkolla Mjekësore Jugperëndimore e Universitetit të Teksasit zbuloi se pjesëmarrësit mbi të 50-at në një program ushtrimesh gjashtëmujore humbën peshë dhe ulën presionin e gjakut, ndërsa aftësia e zemrës së tyre për të pompuar gjakun u kthye në nivelet e përjetuara në të njëzetat e tyre. “Do të jetë gjithmonë një luftë e vështirë, duke vazhduar, por ia vlen dhe dhimbjet dhe dekurajimet e tjera janë një çmim që ia vlen të paguhet.”

4. Merrni kontrollin

Në të njëzetat, mund të largohesh duke bërë ndonjë ushtrim të papërgatitur dhe të dalësh relativisht i padëmtuar. Ky nuk është rasti në moshën e mesme, ku teknika e dobët ose bërja e tepërt mund të rezultojë në pengesa serioze. “Gjëja kryesore që duhet mbajtur mend është se nuk jeni më 20 vjeç,”-thotë Jason Smith, trajneri personal 53-vjeçar. “Trupi juaj do të jetë më i ngadalshëm dhe më i dobët dhe ju duhet t’i përshtatni ushtrimet për ta marrë parasysh këtë. Mos lejoni që egoja juaj t’ju tregojë se sa peshë duhet të ngrini. Është shumë më e rëndësishme ta kryeni ushtrimin me një ritëm të mirë dhe me kontroll dhe formë të mirë sesa të tendosni çdo muskul në trupin tuaj për të arritur një maksimum me një përsëritje.”

5. Merruni me muskujt

Ne humbasim një deri në tre për qind të masës muskulore çdo dekadë nga të pesëdhjetat tona. Lajmi i mirë është se është e mundur të rezistosh dhe nuk duhet të kesh burimet e një miliarderi për ta bërë këtë. “Ne të gjithë mund të zvogëlojmë apo edhe të kthejmë ndikimin e humbjes së masës muskulore përmes stërvitjes së forcës, e cila bëhet më e rëndësishme me kalimin e moshës”,-thotë Smith.

Trajnimi i forcës mund të nënkuptojë peshat e palestrës, ushtrimet në peshë trupore ose një seancë kopshtarie rraskapitës. “Ndryshimi i përbërjes së trupit tonë për të favorizuar muskujt na jep energjinë që na nevojitet për të jetuar një jetë të plotë në vitet e mesme dhe më gjerë,”-thotë Smith.

6. Tentoni të provoni palestrën

Smith e ktheu jetën e tij në moshën 49-vjeç, kur u përball me kolesterol të lartë, hipertension dhe mbipeshë. Ai ishte i motivuar duke vazhduar me djalin e tij të vogël palestrën dhe jo nga estetika, por transformimi i tij fizik mbresëlënës ilustron atë që është e mundur. “Mos lejoni askënd t’ju thotë se nuk mund të arrini trupin që dëshironi në moshën e mesme,”-thotë Smith, tani 53-vjeç.

7. Zgjidhni me mençuri, por bëjeni zgjedhjen sido që të jetë

Nuk ka asnjë sport që hulumtimi sugjeron është më i mirë se të tjerët për ata në moshën e mesme. Bërja e ndonjë sporti është më e mirë se asnjë, thotë Blake, kështu që zgjidh një që të pëlqejë. “Burrat duhet të marrin në konsideratë se në cilin sport mund të kënaqen të marrin pjesë pasi ky është një parashikues i fortë për angazhimin e vazhdueshëm.” Pastaj, vazhdoni me të. “Të jesh një vrapues i vjetër është e vështirë,” thotë Askwith. “Por, ia kalon të qenit një ish-vrapues.”