Auto & Moto

Si të shmangni ngrirjen e makinave nëse jetoni në një zonë esktremisht të ftohtë!

Të jetosh në vendet më të ftohta sigurisht që është një sfidë më vete. Një video në YouTube tregon se sa e vështirë është të jesh pronar i një automjeti në Yakutia, Siberi, që pretendohet të jetë vendi më i ftohtë i banuar në Tokë. Kjo është një detyrë sfiduese për shkak të temperaturave jashtëzakonisht të ulëta të cilat mund të bien deri në -70 gradë Celsius. Nëse një makinë lihet e pambrojtur në këto kushte, ajo mund të ngrijë brenda pak minutash.

Vlen të përmendet se temperatura kur u xhirua videoja ishte minus 58 gradë Celsius. Për të shkrirë një makinë, vendasit përdorin një teknikë të veçantë që zgjat rreth dy orë. Video tregon proceset që duheshin bërë. Makina e treguar në video ishte e tipit UAZ.

Për të shmangur ngrirjen e makinës jashtë, është e rëndësishme ta izoloni atë dhe ta mbani në një garazh me ngrohje gjatë dimrit. Megjithatë, mbajtja e një garazhi të ngrohtë në një të ftohtë kaq ekstrem mund të jetë e vështirë dhe e kushtueshme, kështu që shumë vendas zgjedhin t’i “çaktivizojnë” makinat e tyre duke hequr baterinë dhe duke e lënë makinën jashtë për të ngrirë.

Ata do të duhet të presin pranverën për të shkrirë automjetet e tyre. Një mënyrë tjetër për të parandaluar ngrirjen e makinës gjatë muajve të dimrit është duke e lënë motorin gjatë gjithë kohës ndezur, që është një praktikë e zakonshme në Yakutia, të parkuar me motorët e tyre ndezur nga tetori deri në prill. Ndërsa kjo metodë me siguri funksionon, ajo gjithashtu çon padyshim në konsum të lartë të karburantit.

Në Yakutia, udhëtimi nga një qytet në tjetrin mund të zgjasë disa ditë. Nëse makina dështohet, mund të jetë kërcënuese për jetën, kështu që është thelbësore të sigurohet mirëmbajtja e rregullt e makinës dhe izolimi i duhur. Videoja tregon dy banorë vendas në Yakutia dhe mënyrën se si i izolojnë automjetet e tyre. Ata të dy shpenzuan rreth 70 dollarë për materialet dhe mjetet e nevojshme për të mbrojtur makinën nga ngrirja.

Edhe pse të gjithë ndihen mirë kur ulen në makinën e ngrohur dhe udhëtojnë pa u dridhur nga i ftohti, duhet të dini se kjo gjë është shumë e dëmshme. Jason Fenske, ekspert i drejtimit të makinave, ka shpjeguar se aktivizimi i ngrohjes pa u nisur makina ende zgjat kohën e ngrohjes. Shumica e motorëve ka karburant të injektuar, prandaj që nuk ka nevojë të punojë ngrohja kur makina nuk është në lëvizje.