Bota Travel

Singapori vendi me pasaportën më të fuqishme në botë!

Për herë të parë në pesë vjet, Japonia nuk ka më pasaportën më të fuqishme në botë. Në një renditje të re globale, Singapori zë vendin e parë, me qytetarët e saj në gjendje të vizitojnë 192 vende nga 227 pa viza. Gjermania, Italia dhe Spanja ngjiten në vendin e dytë, me akses pa viza në 190 destinacione. Japonia ka zënë vendin e tretë, një vend që zë me gjashtë vende të tjera Austri, Finlandë, Francë, Luksemburg, Korenë e Jugut dhe Suedi. Qytetarët e këtyre vendeve mund të vizitojnë të gjithë 189 destinacione pa vizë paraprake.

Ndërkohë, Britania e Madhe, pas rrëshqitjes poshtë tabelës gjatë gjashtë viteve të mëparshme, është ngjitur me dy vende në vendin e katërt, një pozicion që e mbajti për herë të fundit në vitin 2017. Qytetarët e saj së bashku me ata nga Irlanda, Danimarka dhe Holanda mund të vizitojnë 188 vende pa viza. Shtetet e Bashkuara, nga ana tjetër, vazhdojnë rrëshqitjen e saj tashmë një dekade poshtë indeksit, duke zbritur me dy vende të tjera në vendin e tetë, me akses në 184 vende pa viza. Mbretëria e Bashkuar dhe SHBA së bashku mbajtën vendin e parë në indeks në vitin 2014, por që atëherë kanë qenë në një trajektore të gjerë në rënie.

Australia vjen në vendin e gjashtë, me akses pa viza në 186 vende. Renditja është prodhuar nga Indeksi i Pasaportave Henley, i cili bazohet në të dhëna ekskluzive nga Shoqata Ndërkombëtare e Transportit Ajror (Iata). Ai analizon se në sa vende mund të hyjë një mbajtës i pasaportës pa vizë paraprake. Afganistani mbetet i ngulitur në fund të indeksit, me një pikë aksesi pa viza prej vetëm 27, i ndjekur nga Iraku (29) dhe Siria (30) – tre pasaportat më të dobëta në botë.

Nga vendet që renditen në top 10, SHBA-ja ka parë rritjen më të vogël të rezultatit të saj gjatë dekadës së fundit, vëren Henley Passport Index, duke siguruar akses pa viza në vetëm 12 destinacione shtesë midis 2013 dhe 2023. Singapori, krahasuar, e ka rritur rezultatin e saj me 25, duke e shtyrë atë në pesë vendet e fundit në vendin e parë në pesë vendet e fundit. Henley Passport Index thekson gjithashtu se ndërsa mbajtësit e pasaportave amerikane mund të kenë akses në 184 destinacione pa viza, vetë SHBA-ja lejon vetëm 44 kombësi të tjera të kalojnë nëpër kufijtë e saj pa viza. Një deklaratë shtoi:

Tendenca e përgjithshme gjatë historisë së renditjes 18-vjeçare ka qenë drejt një lirie më të madhe udhëtimi, me numrin mesatar të destinacioneve që udhëtarët mund të kenë akses pa viza pothuajse dyfishuar nga 58 në 2006 në 109 në 2023. Megjithatë, hendeku global i lëvizshmërisë midis atyre që janë në krye dhe në fund të indeksit, ka qenë më i gjerë se kurrë më i gjerë se sa më i lartë i indeksit. 65 destinacione më shumë pa viza se Afganistani.

Dr. Christian H. Kaelin, kryetar i Henley & Partners dhe shpikësi i konceptit të indeksit të pasaportave, thotë se vetëm tetë vende në mbarë botën kanë më pak akses pa viza sot sesa një dekadë më parë, ndërsa të tjerat kanë qenë më të suksesshme në sigurimin e lirisë më të madhe të udhëtimit për qytetarët e tyre. Ai tha:

Emiratet e Bashkuara Arabe kanë shtuar 107 destinacione mbresëlënëse në rezultatin e saj pa viza që nga viti 2013, duke rezultuar në një kërcim masiv prej 44 vendesh në renditje gjatë 10 viteve të fundit nga e 56-ta në pozitën e 12-të. Ky është pothuajse dyfishi i alpinistit tjetër më të madh, Kolumbia, e cila ka gëzuar një kërcim prej 28 vendesh në renditje për t’u ulur në vendin e 37-të.