Food & Drink Health & Beauty Lifestyle

Studim/Ëmbëlsuesit tek Coca Cola mund të rrisin rrezikun e kancerit!

Sipas një studimi të ri, ëmbëlsuesit që përdoren zakonisht në pijet freskuese dietike mund të rrisin rrezikun e kancerit. Ekspertët nga Instituti Kombëtar Francez për Shëndetin dhe Kërkimet Mjekësore dhe Universiteti Sorbonne Paris Nord, gjurmuan dietën dhe shëndetin e 100,000 njerëzve gjatë tetë viteve. Ata gjetën një rritje rreth 13% më të lartë të rrezikut të kancerit për njerëzit që konsumonin rregullisht ëmbëlsues artificialë.

Ky rrezik më i lartë u vërejt për “ëmbëlsuesit aspartame” dhe “acesulfame-K”, të dy të përdorur në Mbretërinë e Bashkuar në pije joalkoolike të tipit Diet Coke, Coke Zero, si dhe kosi dhe djathi. Të dhënat u mblodhën nga një studim i vazhdueshëm ushqimor afatgjatë në të cilin pjesëmarrësit dorëzojnë të dhëna dietike 24-orëshe çdo gjashtë muaj. Studiuesit krahasuan marrjen e tyre të ëmbëlsirave artificiale me diagnozat e kancerit të raportuara nga pjesëmarrësit deri në janar 2021.

Rreth 37% e pjesëmarrësve konsumuan me vetëdije ëmbëlsues artificialë të paktën një herë në ditë. Në fund të studimit, 3,358 persona u diagnostikuan me kancer. Nga këta, 982 kishin kancer të gjirit, 403 kishin kancer të prostatës dhe 2032 kancer të lidhur me obezitetin. Gjetjet sugjeruan se ata njerëz që konsumonin sasi më të mëdha, zakonisht 79 mg në ditë të ëmbëlsuesve artificialë dhe kishin një rrezik 13% më të lartë të kancerit të përgjithshëm krahasuar me ata që nuk konsumonin ëmbëlsues.

Ndërkaq, rikujtojmë se kompania më e madhe në botë e pijeve freskuese Coca Cola po zbulon një pamje të re për produktet me shije dhe ka një varietet të ri që vjen pas disa javësh. Është pjesë e fokusit të ripërtërirë të kompanisë në markën e saj Coke, pasi ajo hedh produktet e veçanta dhe përpiqet të nxisë blerjet për pijet e saj kryesore. Në Shtetet e Bashkuara, versionet e reja të kanaçeve dhe shisheve Cherry Coke janë ngjyrë të purpurt, me logon e bardhë të Coca-Cola të vendosur në versionin e rregullt dhe një logo të zezë të Coca-Cola në versionin Zero Sugar.