Love & Sex Sex

Tre arsye përse bëjmë një gjumë më të rehatshëm pas marrëdhënies seksuale!

Ne marrim përfitime të panumërta nga një jetë seksuale e mirë dhe e rregullt dhe gjumi më i mirë është vetëm një prej tyre. Me kalimin e viteve, studime të ndryshme kanë treguar rëndësinë e seksit për shëndetin tonë fizik dhe mendor, si dhe vlerën e një gjumi të qetë. E vërteta është se ato shkojnë dorë për dore: sa më shumë seks të bëjmë, aq më e lehtësisht do të biem në gjumë dhe më shumë gjumë rrit dëshirën tonë seksuale.

Këto të dyja janë thellësisht të ndërlidhura: jeta jonë seksuale ka një ndikim të rëndësishëm në zakonet tona të gjumit, por zakonet tona të gjumit mund të ndihmojnë ose të dëmtojnë jetën tonë seksuale. Nëse nuk jeni duke fjetur mirë për shkak të stresit ose mungesës së kushteve të duhura të pushimit, do të jeni të lodhur, inatosur dhe nervoz dhe dëshira juaj seksuale do të bjerë shumë. Nëse partneri juaj ka apnea të gjumit ose lëviz shumë në shtrat dhe ju mban zgjuar, dëshira juaj seksuale do të dëmtohet rëndë.

Besoj se të gjithë e keni vënë re se seksi ju bën të flini më mirë, por a keni menduar ndonjëherë pse? Ka disa arsye të dokumentuara shkencërisht dhe është e dobishme t’i hidhni një vështrim të shpejtë më të rëndësishmeve. Mbani në mend se ato kanë një ndikim më të fortë tek burrat sesa tek gratë, megjithëse përfundimi është i vlefshëm për të dyja gjinitë: të gjithë kemi gjumë më të mirë pas seksit.

Ndryshimet hormonale

Seksi është përgjegjës për rritjen e nivelit të oksitocinës në trupin tonë. I njohur si “hormoni i dashurisë”, oksitocina është përgjegjëse për aktivizimin e ndjesisë së lidhjes së thellë me partnerin tonë. Gjithashtu, seksi ndihmon në reduktimin e prodhimit të kortizolit, i cili luan një rol jetik në stresin që ndiejmë. Kur ndodhin ndryshime të tilla, trupi ynë relaksohet dhe kjo nxit një tranzicion të këndshëm drejt gjumit. Mendimet stresuese zhduken nga mendjet tona dhe ne ndihemi të qetë dhe të shkujdesur. Një mendje e qetë e bën të lehtë që trupi të zhytet në një gjumë të qetë.

Orgazmat

Të kalosh një orgazmë ndihmon trupin të prodhojë të gjitha ato hormone të dobishme që synojnë të nxisin relaksim. Trupi mashkullor lëshon prolaktinë, një biokimik drejtpërdrejt përgjegjës për ndjesinë e lodhjes. Ky hormon, në fakt, shtyp dopaminën, një neurotransmetues stimulues që ju bën të ndiheni zgjuar dhe të qëndroni aktiv. Gjithashtu, endorfinat në trurin tonë (të cilët janë gjithashtu neurotransmetues “të ndihemi mirë”) ndizen gjatë një orgazme. Kështu, ne marrim ndjenjat e intimitetit të thellë dhe euforisë, të cilat të dyja kanë një efekt të fuqishëm qetësues në trupin tonë.

Dritat e fikura dhe shtretër të rehatshëm

Kur bëni seks me dritat e fikura, po dërgoni një sinjal në orën e brendshme të trupit tuaj. Mesazhi juaj është se është koha për të fjetur sepse mendja jonë përdoret për të lidhur pozicionin horizontal në shtrat dhe mungesën e dritës me mundësinë për të marrë pushimin e nevojshëm. Ndërsa trupi merr këtë sinjal, një hormon tjetër i quajtur melatonin fillon të bëjë punën e tij që është të fillojë ciklin e gjumit. Nëse keni një shtrat të rehatshëm, me dyshekun e duhur për seks, trupi juaj do të ndihet kaq i qetë dhe i lumtur; nuk është çudi që do të rrëshqisni në botën e ëndrrave brenda një kohe të shkurtër.