Celebrities Gossip Showbiz

Zbulim i rëndësishëm për kancerin e gjirit!

Shkencëtarët thonë se kanë bërë një zbulim në kërkimin e kancerit të gjirit, pasi zbuluan se si të ruani indet jashtë trupit për të paktën një javë. Studimi, i cili u financua nga shoqata bamirëse Prevent Breast Cancer me bazë në Britaninë e Madhe, zbuloi se indet mund të ruhen në një xhel të veçantë. Kjo metodë do t’i ndihmojë shkencëtarët të identifikojnë trajtimet më efektive të barnave për pacientët.

Ekspertët zbuluan se indet që mbaheshin në këtë xhel ruanin strukturën, llojet e qelizave dhe aftësinë për t’iu përgjigjur një sërë ilaçesh në të njëjtën mënyrë si indet normale të gjirit. Hulumtimi mund të forcojë zhvillimin e ilaçeve të reja për trajtimin dhe parandalimin e kancerit të gjirit, pa pasur nevojë për testime te kafshët.

Studiuesit pretendojnë se identifikimi i barnave të reja ishte “penguar nga mungesa e modeleve të mira para-klinike”. “Trajtimi që ka qenë i disponueshëm deri më tani nuk mund të përmbledhë plotësisht kompleksitetin e indit njerëzor, mungesës së matricës jashtëqelizore njerëzore, stromës dhe qelizave imune, të cilat dihet se të gjitha ndikojnë në përgjigjen e terapisë”-thanë shkencëtarët.

Një studiuese në Universitetin e Mançesterit tha se zbulimi do t’i ndihmonte shkencëtarët të testonin barnat më të përshtatshme në indet e gjalla për trajtimin dhe parandalimin e kancerit të gjirit. Ekspertët në Shtetet e Bashkuara rekomandojnë që gratë të kontrollohen një herë në dy vjet për kancerin e gjirit, duke filluar nga mosha 40 vjeçare.

Rekomandimi u bë nga Grupi i Punës për Shërbimet Parandaluese, një grup ekspertësh të pavarur të fushës së mjekësisë nga mbarë Shtetet e Bashkuara që bën rekomandime për shërbimet klinike parandaluese. Ky grup pune thotë se ekzaminimi i hershëm synon të trajtojë dy probleme në rritje, shtimin e rasteve të kancerit të gjirit tek gratë nën moshën 40 vjeçare dhe shkallën e lartë të vdekshmërisë nga kanceri i gjirit tek gratë me ngjyrë.