Food & Drink

Disa nga arsyet pse restorantet luksoze shërbejnë racione të vogla..

Nëse keni shkuar ndonjëherë në një restorant dhe keni marrë një racion të vogël të ushqimit për fat të mirë, ka arsye interesante për këtë.

Rikujtojmë, se mbajtja e trupit në formë, stërvitja e vazhdueshme dhe një dietë e shëndetshme ushqimore është një sfidë e përditshme, që jo të gjithë njerëzit arrijnë ta zbatojnë siç duhet. Orët e gjata në punë ulur para kompjuterit janë armiku i vërtet i shëndetit dhe trupit, pasi shkakton rritje të yndyrës në trup dhe relaksim të tepruar të muskujve.

Ndërkaq, njihuni me disa nga arsyet pse në restorantet e nivelit të lartë ushqimet serviren gjithnjë e më të vogla:

Çdo pjatë ka përbërës të kushtueshëm.

Pjatat me përbërës të rafinuar, të zgjedhur me kujdes janë mjaft të zakonshme për tu gjetur në restorantet e nivelit të lartë. Një kile mish viçi Wagyu mund të shkojë 200 dollarë dhe një kilogram havjar rreth 10,000 dollarë. Imagjinoni të krijoni një pjatë të mbushur plot me këto dhe të shtoni tartufë të bardhë italian, rreth 7,500 dollarë për kg. Çmimi do të ishte jashtëzakonisht i lartë!

Duke marrë parasysh që këto vende, të cilat përdorin përbërës me cilësi të lartë, është e lehtë të kuptohet pse pjesët duhet të jenë më të vogla në mënyrë që të sigurojnë një çmim të përballueshëm të pjatës.

Racionet më të vogla janë më elegante.

Racionet më të vogla do të jenë më të lehta për t’u stiluar dhe ndoshta do të duken më elegante për klientin që e shijon atë.

Do të jeni në gjendje të shijoni pak nga gjithçka.

Zakonisht, shumica e restoranteve shërbejnë një vakt që ka të përfshirë një meze, pjatën kryesore dhe një ëmbëlsirë. Në një darkë te një restorant i nivelit të lartë ju mund të shijoni plot 12 pjata të ndryshme!

Ato 12 pjata përfshijnë meze, supë, sallatë, peshk, një pjatë të parë kryesore, pjatën e dytë kryesore, djathë, ëmbëlsirë dhe një pije. Imagjinoni të hani të gjitha ato nëse shërbehen në racione të rregullta! Kjo është arsyeja pse restorantet zvogëlojnë sasinë e ushqimit, kështu që ju të shijoni pak nga gjithçka.

Çdo pjatë është vepër arti e një shefi kuzhinier.

Ekziston një pjatë franceze e quajtur Gargouillou, e cila përbëhet nga të paktën 16 perime të ndryshme, të gatuara veçmas. Pjata është e rregulluar si një vepër arti dhe sigurisht që do të bëjë përshtypje te çdo klient që e sheh atë.

Imagjinoni duke u përpjekur të rregulloni bukur të gjitha këto perime të vogla në një pjatë të plotë. Ndoshta nuk do të dukej aq estetikisht e këndshme sa kjo në foto. Për këtë, kuzhinierët preferojnë të qëndrojnë me racione të reduktuara.

Çdo shije do të jetë e paharrueshme dhe nuk do të mërziteni me ushqimin.

Kafshimet e para që merrni nga një vakt kanë shijen më të mirë. Duke e ditur këtë, kuzhinierët përqendrohen në cilësinë e pjatave sesa në sasinë. Duke shërbyer porcione më të vogla, ne priremi të jemi në gjendje të shijojmë më mirë çdo ushqim, sesa të mërzitemi me sasi të mëdha të një vakti të rregullt.

Jep përshtypjen e një pjate premium, me cilësi të mirë.

Thënia, “gjërat e mira vijnë të vogla” vlen fort. Në vendet luksoze ushqimi nuk sjell të njëjtat emocione, veçanërisht kur pjata përmban sasi të vogla përbërësish që supozohet se janë të një cilësie të mirë.