Health & Beauty

Disa nga flamujt e kuq dhe kushtet që ju dhe nëna juaj nuk duhet të injoroni kurrë!

Nëna juaj mund të mendojë se është detyra e saj të shqetësohet për ju, por le të jemi të sinqertë, ne gjithashtu shqetësohemi për nënat tona. Pavarësisht nëse nëna juaj është në formë dhe e shoqërueshme, ose ka filluar të luftojë dhe të ngadalësojë, ka disa kushte shëndetësore që duhet të keni nën vëmendjen tuaj. Këtu, Dr Samantha Wild, mjeke e përgjithshme dhe drejtuese klinike për shëndetin e grave në Bupa, na flet përmes tyre.

Menopauza

Çdo grua kalon në menopauzë, duam apo jo. Dr Wild thotë:

Ai prek kryesisht gratë e moshës 45 deri në 55 vjeç, por mosha mesatare në Mbretërinë e Bashkuar është 51 vjeç. Ankthi, pagjumësia, humori i ulët, depresioni këto janë gjëra që gratë nuk ia atribuojnë domosdoshmërisht menopauzës. Ju gjithashtu mund të keni simptoma të pazakonta si tringëllimë në veshët, erë të pakëndshme të trupit dhe alergji të reja.

Shumica prej nesh janë të vetëdijshëm për simptomat klasike si vapa dhe djersitjet e natës, por jo gjithmonë shfaqen kështu.

Si mund ta ndihmoni nënën tuaj:

Dr Wild thotë të kujdeseni për shenjat e mungesës së vetëbesimit dhe vetëvlerësimit tek mamaja juaj, dhe nëse ajo përmend ndonjë nga ato simptoma më befasuese, sugjeroni që të kërkojë ndihmë nga mjeku i saj i përgjithshëm.

Të dy duhet të fokusoheni në një mënyrë jetese të shëndetshme, dietë të ekuilibruar, stërvitje të rregullt dhe gjumë gjashtë deri në tetë orë, duke mbajtur nën kontroll nivelet e stresit. Ia vlen të hetohet edhe HRT (terapia e zëvendësimit të hormoneve).

Osteoporoza

Të ecësh dorë për dore me menopauzën do të thotë osteoporozë – hollim i kockave. Dr Wild thotë:

Ka më shumë gjasa të ndodhë tek gratë e moshuara kur nivelet e tyre të estrogjenit bien, por HRT mund ta parandalojë këtë. Nëse mamaja juaj merr fraktura më lehtë ndërsa rritet, duhet të merret parasysh.

Ndihmoni gjithashtu në parandalimin e tij duke ngrënë një dietë të mbushur me ushqime të pasura me kalcium (si brokoli dhe portokall), duke marrë mjaftueshëm vitaminë D dhe duke qëndruar aktiv.

Si ta ndihmoni nënën tuaj:

Inkurajoni ushtrimet e forcës ose mbajtjes së peshës dhe jepni një shembull të mirë. Ushtroni së bashku.

Përndryshe, provoni të notoni, të vraponi apo edhe të kërceni lehtë së bashku është një forcues i provuar i kockave. Shkarkoni aplikacionin Crossrope’s Jump Rope Training për kapërcim të lehtë të seancave.

Kanceri i gjirit

Ju të dyja duhet të jeni vigjilente ndaj këtyre sëmundjeve. Doktoresha thotë:

Kanceri i gjirit prek një në shtatë gra dhe ka më shumë gjasa të ndodhë pas menopauzës. Ne shohim incidencën më të lartë tek gratë në të 60-at e tyre. Por të gjitha gratë duhet të kontrollojnë gjoksin e tyre shpesh.

Kanceri endometrial gjendet në shtresën e brendshme të mitrës dhe flamuri kryesor i kuq është gjakderdhja pas menopauzës, ose periudha të rënda ose gjakderdhje midis periudhave para menopauzës. Dr Wild shpjegon:

Kanceri i qafës së mitrës është më i zakonshëm tek gratë në të 30-at e tyre, por ne ende e shohim atë tek gratë e moshuara. Kanceri i vezoreve është kanceri i gjashtë më i zakonshëm tek femrat britanike, por shpesh mungon sepse mund të shfaqet me simptoma të paqarta.

Njerëzit mund të ndihen të ngopur lehtësisht pas ngrënies, të kenë dhimbje barku, dispepsi ose fryrje, ose të kenë presion mbi fshikëzën. Shpesh i atribuohet sindromës së zorrës së irrituar, që do të thotë se diagnoza vonohet.”

Si ta ndihmoni mamanë tuaj:

Theksoni se sa e rëndësishme është të merrni pjesë në kontroll dhe sigurohuni që të shkoni tek tuajat. Gratë e moshës 50-71 vjeç ftohen në një kontroll të gjirit çdo tre vjet, dhe kontrolli i qafës së mitrës bëhet çdo tre deri në pesë vjet për moshat 25-64. Dërgojini nënës suaj videon “Si të kontrolloni gjoksin” nga CoppaFeel! dhe planifikoni kontrollet tuaja në të njëjtën kohë një herë në muaj.