Travel

Ekspertët e aviacionit zbulojnë kohën më të mirë për të fluturuar nëse doni të shmangni turbulencat!

Frika nga fluturimi është një problem i zakonshëm që prek rreth 40 për qind të popullsisë, sipas studimeve. Dhe në një përpjekje për të frenuar nervat para fluturimit, një numër ekspertësh të aviacionit dhe profesionistë të udhëtimit kanë folur për kohën më të mirë të ditës për të fluturuar.

Shumë pajtohen se koha më e mirë për udhëtarët nervozë për të fluturuar është në mëngjes, pasi kushtet janë përgjithësisht më të qeta dhe ka më pak turbulenca.Redditor Snobben90, i cili thotë se ata punojnë si teknik i certifikuar i avionëve, shkroi në një temë rreth rreziqeve të fluturimit gjatë natës:

Më pak diell = më pak turbulenca. Zakonisht është më qetë në mëngjes.

Ndërkohë Tom Farrier, ish-drejtori i Shoqatës së Sigurisë, Transportit Ajror, vuri në dukje në një temë Quora se fluturimet e natës paraqesin gjithashtu një “potencial të vogël për lodhje të ekuipazhit dhe çorientim të rastësishëm hapësinor që janë të pranishëm”. Megjithatë, ai argumenton se për shkak të rritjes së sigurisë rreth industrisë së linjave ajrore, ka më pak ndryshim midis fluturimit gjatë natës dhe ditës sesa dikur. Ai shpjegoi:

Falë standardeve të sigurisë të cilave shumica e vendeve në botë i përmbahen këto ditë, ka vërtet shumë pak ndryshim në sigurinë relative të fluturimeve gjatë ditës ose natës, të paktën në nivel ndërkombëtar.

Farrier thotë se disa nga gjërat që e kanë bërë ditën dhe natën shumë të njëjta në udhëtimet me rreze të gjatë përfshijnë planifikimin më të mirë dhe kërkesat për pushim të ekuipazhit, së bashku me ‘avionët shumë të aftë dhe mjetet moderne të lundrimit’. Megjithatë, nëse udhëtarët përballen me udhëtimin me një avion më të vjetër në një vend që ka rregulla më pak të forta rreth sigurisë së fluturimit, Farrier sugjeron të largohen nga ose të mbërrijnë gjatë ditës. Ai mendon:

Nëse doni përvojën më të sigurt të fluturimit, nuk ka asnjë zëvendësim për pilotët me pushim të arsyeshëm që të jenë në gjendje të shohin se çfarë po ndodh rreth tyre kur ata janë afër tokës ose lëvizin nëpër një aeroport.

Në një temë tjetër të Quora-s, duke pyetur ‘si pilot i linjës ajrore, në cilën orë të ditës është e preferuar për të fluturuar?’ William Keating, i cili fluturon me aeroplanë komercialë pasi doli në pension si pilot luftarak, thotë se mëngjesi është gjithashtu vendi i tij kryesor. Në përgjigje të pyetjes ai shkroi:

Për mua mëngjes. Më pëlqejnë nisjet nga 7 e mëngjesit deri në 9 të mëngjesit. Mos merrni vonesa të grumbulluara. Zakonisht është para motit më të keq dhe ka të ngjarë që erërat të jenë më të pakta.

Për të shmangur një udhëtim me turbulenca, piloti Garrett, 29 vjeç, nga Karolina e Veriut, zbuloi më parë se zgjedhja e një ndenjëse pranë krahut do të sjellë më pak turbulenca. Ai shpjegoi në një video në TikTok

Nëse jeni afër rrënjës së krahut, në fakt po thithni pjesën më të madhe të turbulencës në rrënjën e krahut, kështu që do të ndjeni gjithnjë e më pak tronditje gjatë fluturimit.