Auto & Moto

Ford ul çmimet e Mustang Mach-E elektrike, duke ndjekur shembullin e Tesla-s!

Ford Motor po rrit prodhimin dhe po ul çmimet e crossover-it të tij elektrik Mustang Mach-E, disa javë pasi lideri i industrisë Tesla njoftoi plane të ngjashme për EV-të e saj. Prodhuesi i automjeteve në Detroit tha të hënën se do të ulë çmimin e Mach-E, i cili është i krahasueshëm me Modelin Y të Tesla-s, me një mesatare prej rreth 4,500 dollarë, në varësi të modelit.

Zvogëlimet variojnë nga 600 dollarë në 5,900 dollarë, krahasuar me uljet e çmimeve të Tesla deri në 13,000 dollarë në Modelin Y të saj në fillim të janarit. Analistët dhe investitorët e Wall Street duartrokitën kryesisht uljet e çmimeve të Tesla-s si një mënyrë për të rritur kërkesën dhe për të rritur shitjet, pavarësisht shqetësimeve se masa do të gërryente disa fitime. Analistët prisnin që shkurtimet e Tesla-s të ushtronin presion mbi prodhuesit e tjerë të automjeteve për të ulur çmimet e tyre.

Në rastin e Ford-it, uljet e çmimeve do të nënkuptojnë se jo të gjitha modelet Mach-E, të bazuara në veshje, do të jenë fitimprurëse në bazë për njësi, sipas Marin Gjaja, shefi i klientëve në biznesin e automjeteve elektrike të Fordit. Ai tha se prodhimi i Mach-E pritet të rritet nga 78,000 automjete në 130,000 njësi në vit. Gjaja gjatë një konference për media, duke iu referuar stimujve të rinj federalë të EV dhe uljeve të çmimeve të Tesla tha:

Ne po i përgjigjemi ndryshimeve në treg. Ndërsa dukemi dhe duam të qëndrojmë konkurrues në treg, ne duhet të përgjigjemi.

Ford pret të kompensojë një pjesë të uljes së fitimit me përmirësime të kostos falë prodhimit shtesë si dhe reduktimit të disa kostove të mallrave, sipas Gjaja. Çmimi fillestar i Mach-E tani do të variojë nga rreth 46,000 dollarë në 64,000 dollarë. Modeli Y i Tesla-s fillon nga rreth 53,500 deri në 57,000 dollarë, pa asnjë opsion.