Health & Beauty

Ja përse fëmijët nuk kanë nevojë për antibiotikë, sipas studimit të ri!

Hulumtimet për të testuar efikasitetin e përdorimit të antibiotikëve për trajtimin e fëmijëve të kequshqyer kanë vërtetuar se fëmijët nuk kanë nevojë për antibiotikë. Mjekët në Kolegjin Mjekësor GSVM të Kanpur kanë kryer hulumtimin, dhe si pjesë e tij, ata kanë ndarë 100 fëmijë të kequshqyer në një grup prej dy vetash. Grupit të parë prej 50 fëmijësh iu dhanë antibiotikë të rregullt së bashku me dietën e duhur dhe me pika IV në rastet e nevojshme.

Ndërkohë grupit të dytë i është dhënë i njëjti ushqim dhe në rastet e nevojshme pikime IV por asnjërit prej tyre nuk i është dhënë antibiotik. Duke ndarë rezultatet e eksperimentit, mjekët zbuluan se të dy grupet u shëruan në një mënyrë të ngjashme, duke treguar se përdorimi i antibiotikëve nuk ishte në të vërtetë i nevojshëm.

Në fakt, fëmijët që morën pjesë në studim të moshës midis 6 dhe 59 muajsh madje shtuan peshë dhe u rritën në gjatësi proporcionalisht. Nuk kishte asnjë përfitim shtesë nga antibiotikët. Hulumtimi i kryer nga shefi i departamentit të pediatrisë Dr. Yashwant Rao dhe ekipi i tij – është publikuar në Gazetën Indiane të Pediatrisë. Hulumtimi u financua nga Këshilli Indian për Kërkime Mjekësore. Rao  u tha gazetarëve:

Rezultatet kanë qenë shumë inkurajuese për të gjithë ne. Ne mund të reduktojmë përdorimin e antibiotikëve tek fëmijët.

Dr. Rao shtoi se ekipi i tij do të përfshijë 400 fëmijë në hulumtim në fazën tjetër. Një qendër kërkimore për të njëjtën është krijuar në Kalyanpur. Qendra gjithashtu kishte nxjerrë së fundmi një udhëzues duke thënë se antibiotikët nuk duhet të përdoren në rastet e Covid-it, përveç nëse ekziston dyshimi klinik për infeksion bakterial.