Bota Travel

Ja sa bakshish duhet të lini në qytetet kryesore në mbarë botën…

Të dish se kur dhe sa të japësh bakshish është një nga gjërat më të vështira për secilin prej nesh. Pak bakshish mund të jetë fyes, por edhe bakshishi i tepërt mund të dalë jashtë llogarive tuaja ditore. Por të dish vlerën e duhur për të lënë një bakshish nuk është diçka e lehtë kur duhet të theksojmë faktin edhe të ngarkesës së madhe dhe numrit të shumtë të njerëzve që mund të jenë në lokal ose në restorant, të të bërit matemaitikë për llogaritjen e duhur apo edhe problemeve gjuhësore nëse ndodheni jashtë shtetit kur një kamerier ndodhet aty. Më poshtë, ne kemi sjellë udhëzuesin e duhur me këshilla dhe udhëzime për bakshishet dhe si funksionon me to anembanë globit: rregullat e përgjithshme, rregullat e mirësjelljes dhe treguesit e brendshëm për çdo qytet, nga Londra në Sidnei dhe deri në Tokio.

Sa bakshish duhet të lini në Londër?
Rekomandohet: 10 deri në 15 përqind të vlerës 

Ndryshe nga shumica e qyteteve në mbarë botën, bakshishi në Londër nuk është i pritshëm apo thelbësor. Megjithatë, këshilla është që të lini midis 10 deri në 15 për qind të vlerës së faturës, veçanërisht kur darkoni në një restorant me shërbim të plotë. Çelësi është të kontrolloni gjithmonë faturën siç duhet – disa vende do të shtojnë automatikisht një tarifë standarde shërbimi prej 12,5 përqind në faturë, ndërsa të tjerët do të shtojnë një shënim që ju bën të ditur se “shërbimi nuk është i përfshirë.” Në bare ose lokale ku edhe mund të konsumosh diçka për të ngrënë, bakshishi nuk pritet në të njëjtën mënyrë, por rekomandohet. Nëse nuk ka mundësi për të shtuar shpërblim në një pagesë me kartë, zakonisht ekziston një kavanoz bakshishi ku mund të futni çdo monedhë apo kartmonedhë për të cilën e keni ndarë mendjen se do e lini bakshish.

Sa bakshish duhet të lini në Madrid?
Rekomandohet: 5 deri në 10 përqind të vlerës

Bakshishi nuk pritet në Madrid. Në të kaluarën, stafi nuk kishte parashikuar të merrte ndonjë gjë shtesë. Megjithatë, kjo kulturë duket se po ndryshon. “Bakshishi po bëhet gradualisht më i zakonshëm në kulturën spanjolle, pa dyshim,” thotë David Moralejo, kreu i përmbajtjes në Condé Nast Traveler Spain.

Po bëhet më e zakonshme të japësh bakshish nëse shërbimi është i shkëlqyer ose stafi është veçanërisht i kujdesshëm dhe sillet mirë me klientin. Klienti spanjoll mund të jetë shumë kërkues për sa i përket ushqimit, kështu që të siguroheni që të shpërbleni kamerierët që ofrojnë shërbim miqësor, do të vlerësohet.

Tarifa e shërbimit rrallë do të përfshihet në faturë, kështu që për shumicën e restoranteve është mirë të jepni nga 5 deri në 10 për qind të faturës së përgjithshme – por kontrolloni nëse nuk është shtuar tashmë. Bakshishi nuk është i nevojshëm për baret dhe vendet e rastësishme, por është gjithmonë bukur ta përmbledhësh atë vlerën e bakshishit.

Sa bakshish duhet të lini në Nju Jork?
Rekomandohet: 20 deri në 25 përqind të vlerës

Njujorkezët janë “dorëlëshuar” kur bëhet fjala për bakshish. Është një pjesë e rëndësishme e jetës atje pasi shumica e stafit të mikpritjes janë të mbingarkuar dhe të papaguar si duhet, dhe kompanitë shpesh përdorin bakshishin si një mënyrë e garantuar për të subvencionuar pagat e stafit, që do të thotë se shumë mbështeten tek pjesa e marrjes së bakshishit. Një rregull i përgjithshëm është të lihet bakshish nga 20 deri në 25 përqind të vlerës së faturës. Në shumicën e restoranteve, çdo gjë nën 20 përqind mund të shihet si dorështrënguar, ku rreth 22 përqind është standardi. Në bare, udhëzimi është të lini një deri në dy dollarë për pije, në varësi të çmimit. Në përgjithësi, disa dollarë nuk do të shkojnë kurrë keq. Përdorimi i parave në dorë siç e themi ne mund të zbehet me shpejtësi në qytetet e mëdha.

Sa bakshish duhet të lini në Pekin?
Rekomandohet të mos lihet bakshish

Bakshishi nuk është një pjesë e kulturës në Kinë. Në të gjithë pjesën më të madhe të vendit, historikisht është parë si e vrazhdë – shërbimi pritet të jetë i denjë për një çmim të përcaktuar nga punëdhënësi, jo nga klienti. Por duke qenë se Kina është një vend kaq i madh, rregullat mund të ndryshojnë – veçanërisht në qytetet më të mëdha që janë më të mësuar edhe me turistët. Si një qytet i madh metropolitan, zakonet ndryshojnë në të gjithë Pekinin, kështu që këshillat duhet të jepen më shumë rast pas rasti. Në përgjithësi, nëse mendoni se është e pranueshme për të dhënë bakshish, këshilla është ta bëni atë në mënyrë delikate dhe larg syve të të tjerëve. Në restorantet dhe hotelet e nivelit të lartë, kontrolloni faturën pasi një tarifë shërbimi prej 10-15 përqind mund të jetë shtuar tashmë.

Sa bakshish duhet të lini në Tokio?
Rekomandohet të mos lihet bakshish

Tokio ka një kulturë krejtësisht të ndryshme bakshishi nga shumica e kryeqyteteve të tjera. “Rakordimi vullnetar nuk është zakon në kulturën japoneze; ajo që është më e rëndësishme është që të tregoni respekt për restorantin, shefat e kuzhinës dhe stafin,” thotë Tokyo Halfie, një shkrimtar i udhëtimeve dhe ushqimeve që jeton në qytet.

Të porosisësh nga një menu pijesh është e barazvlefshme me bakshish këtu. Qasja standarde është të porosisni të paktën një pije për çdo person; në restorantet e nivelit më të lartë.

Gjëra të tjera që duhen shmangur përfshijnë paraqitjen vonë në rezervimin tuaj. “Sipas standardeve japoneze, “në kohë” do të thotë të mbërrish 5 deri në 10 minuta më herët” këshillon Tokyo Halfie. “Gjithashtu, mos e vendosni telefonin tuaj direkt në banak ose në tavolinë dhe mos bëni foto ose video pa lejen e restorantit ose mos shpenzoni shumë kohë të gjatë duke bërë foto ose video – çdo pjatë është në gjendjen e saj më të mirë në momentin që shërbehet. dhe përkeqësohet me kalimin e kohës, kështu që disa kuzhinierë mund të ndihen të fyer për këtë.”

Sa bakshish duhet të lini në Paris?
Rekomandohet: 5 deri në 10 përqind të  vlerës

Ndryshe nga Nju Jorku, në Paris, shumica e stafit të mikpritjes paguhen me një pagë jetese dhe pagesa për pushime, dhe një tarifë shërbimi prej 15 për qind që shpesh futet në çmimin e përvojës së një restoranti, bari ose hoteli. Megjithatë, është ende një veprim i mirë që të njoftoni një kamerier nëse e keni vlerësuar shërbimin e tyre me një bakshish të caktuar. Do të ishte e rrallë të linit më shumë se 10 për qind nëse nuk ju ka lënë përshtypje serioze shërbimi – standardi është midis 5 deri në 10 për qind të faturës përfundimtare. Në ambiente më të vogla si bare ose bare, zakonisht ka një kavanoz bakshishi në banak për çdo ndryshim mendimi në moment.

Sa bakshish duhet të lini në Romë?
Rekomandohet: 5 deri në 10 përqind të vlerës

Në Romë, bakshishi në përgjithësi është i papritur. Bakshishët kanë rolin si bonus mbi pagat. Kjo nuk do të thotë se nuk vlerësohet—një pjesë e punës është ofrimi i një shërbimi të shkëlqyer, kështu që këshillat shkojnë shumë për t’i bërë të ditur stafit se përpjekjet e tyre nuk kanë kaluar pa u vënë re. Dhënia midis 5 dhe 10 për qind të vlerës së faturës suaj përfundimtare është një gjest i bukur. Megjithatë, kontrolloni faturën – restorantet mund të kenë shtuar tashmë një tarifë të vogël shërbimi.

Sa bakshish duhet të lini në Sidnei?
Rekomandohet: 10 përqind e vlerës

Sa duhet të lini bakshish në Australi është një pyetje e ndërlikuar. Në mënyrë tipike, shumica e vendasve nuk do të konsideronin domosdoshmërisht të nevojshëm  lënien e një bakshishi në bazë të kulturës së mikpritjes pasi pagat janë krijuar në nivelin për të mbuluar kostot e jetesës. Por, nëse shërbimi është i mirë dhe ushqimi ose pijet janë të shkëlqyera, në Sidnei, standardi do të ishte rreth 10 përqind e faturës së përgjithshme – disi e ngjashme me kulturën e bakshishit në Londër.