Health & Beauty

Ja se me çfarë lidhet fryrja e barkut sipas studimit të ri!

Nëse jeni burrë ose grua që i afroheni të 50-ave, shikoni belin tuaj. Një studim i ri i cili ndoqi 4,509 njerëz të cilët ishin 45 vjeç ose më të vjetër në Norvegji për më shumë se dy dekada, zbuloi se pjesëmarrësit që kishin një perimetër të lartë ose mesatarisht të lartë të belit në fillim të studimit kishin 57% më shumë gjasa të ishin “të brishtë” sesa ata me një bel normal.

Dobësia përfshin një forcë të dobët të kapjes, një shpejtësi më të ngadaltë në ecje, lodhje të përgjithshme, humbje të paqëllimshme të peshës dhe aktivitet të ulët fizik. Sipas studimit të publikuar në revistën “BMJ Open”, njerëzit që ishin obezë në fillim të studimit, të përcaktuar si me një indeks të masës trupore (BMI) prej 30 e më lart, kishin gjithashtu 2.5 më shumë gjasa të ishin të dobët se ata me BMI normale (18.5 deri në 24.9).

Mund të ketë disa arsye, sipas autorëve të studimit. Obeziteti çon në një rritje të inflamacionit në qelizat dhjamore, të cilat mund të dëmtojnë fibrat e muskujve “duke rezultuar në reduktimin e forcës dhe funksionit të muskujve”, thotë bashkëautorja e studimit Shreeshti Uchai, një studiuese e doktoraturës në epidemiologjinë ushqyese në “Universitetin e Oslos” në Tromsø, Norvegji. Rezultatet theksojnë nevojën për të qëndruar në krye të shtimit të përgjithshëm të peshës dhe çdo rritje të perimetrit të belit, dhe për të zgjeruar përkufizimin e dobësisë, përfunduan autorët. Studiesit thanë:

Në kontekstin ku popullsia po plaket me shpejtësi dhe epidemia e obezitetit po rritet, provat në rritje njohin nëngrupin e individëve të moshuar ‘të shëndoshë dhe të dobët’ në kontrast me shikimin e dobësisë vetëm si një çrregullim shpërdorues.

Ushtrimi mund të ndihmojë në luftimin e dobësisë në rritje që mund të sjellë plakja. Të rriturit duhet të kryejnë ushtrime për forcimin e muskujve që përfshijnë të gjitha grupet kryesore të muskujve të paktën dy ose më shumë ditë çdo javë, përveç ushtrimeve të paktën dy orë e 30 minuta në javë me një intensitet të moderuar, sipas “Departamentit të Shëndetit dhe Shërbimeve Njerëzore” të SHBA-së.