Dëgjo live TOP ALBANIA RADIO
Dëgjo live TOP GOLD RADIO
Dëgjo live MY MUSIC RADIO
Voto në THE TOP LIST
Health & Beauty

Kriza e laktacionit dhe si ta përballoni atë…

Më shumë se 80% e nënave ushqejnë me gji foshnjat e tyre. Dhe shumica e tyre përballen me një krizë laktacioni. Kjo është një periudhë e vështirë dhe stresuese kur ato duhet të merren me të qarat, acarimin dhe madje zhgënjimin e vazhdueshëm të fëmijës së tyre në aftësitë e tyre prindërore.

Njihuni me disa këshilla që mund të lehtësojnë procesin:

Çfarë është?

Kjo është një periudhë kohe kur një fëmijë duket se nuk është i kënaqur me qumështin e nënës. Ata nuk hanë gjatë dhe ndjehen të uritur më shpesh. Ata gjithashtu shtojnë më pak peshë dhe qajnë shumë. Nëna ndjen se ka mungesë qumështi dhe gjithashtu shumë presion dhe stres mbi të. Disa madje mund të mendojnë se po dështojnë në amësi.

Pse ndodh?

Arsyeja është se fëmijët kanë nevojë për më shumë qumësht. Aftësia e tyre për të thithur zhvillohet gjatë rritjes dhe atyre u duhet më pak kohë për të ngrënë. Trupi i nënës merr këto sinjale dhe ruan më pak qumësht i cili përfundimisht rezulton se nuk është i mjaftueshëm për fëmijën e tyre.

Kur ndodh?

Mund të ndodhë afërsisht 5 herë gjatë vitit të parë të jetës së një fëmije. E gjitha është sepse kriza e laktacionit është e lidhur me periudhat e tyre të rritjes.

Midis 1 dhe 3 javë të jetës së tyre.
6 javë.
3 muaj.
6 muaj.
9 muaj.

Si të merreni me të?

Gjëja e parë që vjen në mendje është të ushqejmë fëmijën me formulë. Por duhet ta shmangni këtë pasi mund të shkaktojë ulje të prodhimit të qumështit. Në vend të kësaj mund të provoni këto këshilla:

1. Bëni një pushim nga punët e shtëpisë nëse është e mundur për të kaluar më shumë kohë me fëmijën tuaj, të pushoni më shumë dhe të qëndroni të qetë.
2.Mos i detyroni të hanë, por ushqejini vetëm sipas kërkesës.
3.Ju mund të jeni të vetëdijshëm për shenjat e një fëmije të uritur dhe të përpiqeni t’i ushqeni para se të fillojnë të qajnë.
4.Provoni pozicione të reja të gjidhënies dhe lëreni fëmijën tuaj të gjejë pozicionin më të rehatshëm për ta.
5.Kuptoni se kjo është një gjë e përkohshme dhe mos e humbni besimin tek vetja duke menduar se nuk jeni në gjendje ta ushqeni foshnjën tuaj.

Ushqyerja me gji nuk është një punë e lehtë në vetëvete dhe mund të jetë veçanërisht sfiduese kur nuk jeni në shtëpi dhe fëmija juaj ka nevojë të hajë. Fatkeqësisht, gratë shpesh marrin vështrime apo komente gjykuese nëse vendosin të japin gji në vende publike dhe kjo mund të ndikojë negativisht në mënyrën se si ndihen për veten e tyre.

Kohët e fundit, gjithnjë e më shumë nëna të famshme kanë filluar të hapen për përvojën unike dhe të fuqishme të lindjes së foshnjave të tyre në shtëpi. Shumë prej tyre dhanë intervista dhe shkruan ese ose postime në mediat sociale për të ndarë historitë e tyre fuqizuese me botën.