Health & Beauty

Mënyrat e trajtimit të dhimbjes së pjesës së poshtme të shpinës!

Dhimbja në pjesën e poshtme të shpinës është ndër ato më të zakonshmet që mund të rezultojnë ose nga një dëmtim i muskujve ose nga probleme të tjera që lidhen me kockat dhe muskujt. Kryesisht, njerëzit përmirësohen me ndihmën e pushimit, ose me disa ushtrime fizioterapie dhe medikamente. Megjithatë, shumë prej tyre duhet t’i nënshtrohen operacionit për të korrigjuar dëmtimin.

Sipas mjekëve, dhimbjet në shpinë variojnë nga të lehta në të rënda, në varësi të shkakut. Në shumë raste, është aq intensive saqë një person nuk është në gjendje as të ulet, të ecë, të flejë apo të bëjë aktivitete të përditshme pa ndihmë. “Harvard Health” thotë se 4-5 njerëz vuajnë nga dhimbja e shpinës në një moment të jetës së tyre dhe është gjithashtu një nga arsyet më të zakonshme pse njerëzit vizitojnë mjekët në të gjithë botën.

Mosha

Mjekët thonë se shumica e njerëzve mbi 30 vjeç ankohen për dhimbjen e shpinës pasi indi i butë i diskut që mbron shtyllën kurrizore fillon të thahet. Kjo rezulton në ngurtësi, dhimbje dhe parehati në çdo kohë.

Pesha

Shumica e njerëzve që janë mbipeshë ose obezë mbajnë peshë shtesë rreth shpinës dhe vuajnë nga dhimbjet. Pesha e tepërt ushtron shumë presion në nyjet e pasme.

Mënyra e jetesës

Njerëzit që pinë duhan dhe konsumojnë alkool janë në rrezik më të lartë të dhimbjes së shpinës.

Çështjet strukturore

Dhimbja e fortë e shpinës mund të rezultojë nga kushte, të tilla si skolioza, që ndryshojnë shtrirjen e shtyllës kurrizore.

Shëndeti mendor

Dhimbja e shpinës mund të jetë gjithashtu rezultat i stresit kronik, depresionit dhe çështjeve të ankthit. Dhimbja e shpinës shfaqet papritur dhe më pas bëhet konstante. Ndonjëherë, ka zona specifike në shpinë që dhemb shumë, ose shumë herë, pozicione të caktuara janë të dhimbshme. Disa nga simptomat e dhimbjes së shpinës përfshijnë:

Ngurtësia mund të kufizojë lëvizjen tuaj dhe aftësinë për të drejtuar shpinën. Bëhet e vështirë të ngrihesh nga një pozicion ulur dhe mund t’ju duhet të ecni ose të shtriheni për t’u liruar.

Problemet e posturës janë shumë të zakonshme tek njerëzit që vuajnë nga problemet e shpinës. Njerëzit e kanë jashtëzakonisht të vështirë të qëndrojnë drejt dhe mund të formojnë një pozicion të shtrembër ose të përkulur me bustin e tyre anash. Spazmat e muskujve kontraktojnë shpinën duke shkaktuar dhimbje ekstreme dhe duke e bërë të vështirë qëndrimin në këmbë, uljen apo edhe ecjen ndonjëherë.

Mjekët besojnë se ndërsa dhimbja e shpinës mund të përmirësohet me pak pushim, ndryshime të stilit të jetesës ose me terapi të nxehtë dhe të ftohtë. Gjithashtu është shumë e rëndësishme të qëndroni aktiv, gjë që ndihmon në rritjen e rrjedhjes së gjakut në zonë dhe ju ndihmon të shëroheni. Trajtime të tjera për dhimbjen e shpinës përfshijnë:

Medikamentet

Mjeku juaj mund të rekomandojë qetësues për të lehtësuar dhimbjen e shpinës.

Terapia fizike

Terapia, e cila përfshin ushtrime të caktuara që mund të forcojnë muskujt në mënyrë që ata të mbështesin shtyllën kurrizore. Gjithashtu ndihmon në përmirësimin e fleksibilitetit dhe ju ndihmon të shmangni një lëndim tjetër.

Injeksione

Shumë herë, mjekët injektojnë ilaçe steroide në zonën që shkakton dhimbje ekstreme që gjithashtu ndihmon në uljen e inflamacionit.

Kirurgjia

Shumë lëndime dhe kushte kanë nevojë për riparim kirurgjik.